28.6.10

G-20: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων

Οι ηγέτες της G20 αναφέρουν στην τελική ανακοίνωσή τους ότι προτεραιότητά τους είναι να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη και οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν στο μισό το δημόσιο έλλειμμά τους ως το 2013.

"Η υπ' αριθόν ένα προτεραιότητα της G20 είναι να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ανάκαμψη και να θέσει τις βάσεις μιας σταθερής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης και να ενισχύσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματά μας έναντι των κινδύνων", αναφέρει η Ομάδα των 20 πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών.

"Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Μολονότι η ανάπτυξη επανέρχεται, η ανάκαμψη είναι άνιση και εύθραυστη, η ανεργία σε πολλές χώρες παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα και οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ευρέως αισθητές", υπογράμμισε η G20.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν "να γίνει περισσότερη πρόοδος για να εξισορροπήθεί η παγκόσμια ζήτηση" ενισχύοντάς την εκεί όπου είναι υπερβολικά ασθενής.

Οι ηγέτες υπογραμμίζουν πάντως τον κίνδυνο του υπερβολικού δημόσιου χρέους."Οι προηγμένες οικονομίες δεσμεύτηκαν σε δημοσιονομικά προγράμματα που θα μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και θα σταθεροποιήσουν ή θα μειώσουν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ ως το 2016", αναφέρουν στην τελική ανακοίνωση.

Εξάλλου άφησαν σε κάθε χώρα το περιθώριο να επιλέξει ανάμεσα στην επιβολή ενός φόρου στις τράπεζες και σε "άλλες επιλογές" για να μην επωμιστούν τα κράτη το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από τη G20 της νομιμότητας του φόρου στις τράπεζες, τον οποίο θέλει να επιβάλει η Γαλλία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Πολύ ξεκάθαρα, η δυνατότητα να φορολογηθούν οι τράπεζες αναγνωρίζεται ως θεμιτή από την G20", δήλωσε ο Σαρκοζί προς τους δημοσιογράφους.

Επίσης στην τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι το Μεξικό θα προεδρεύσει της G20 το 2012. "Θα συνεδριάσουμε το Νοέμβριο του 2011 υπό την προεδρία της Γαλλίας και το 2012 υπό την προεδρία του Μεξικού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836223

No comments: