16.6.10

Ισπανία: «Πράσινο φως» για την εργασιακή μετρρύθμιση

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε το διάταγμα που περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία τις οποίες οι κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα.

Το διάταγμα θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη, ενώ για να γίνει νόμος του κράτους η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών πρέπει να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο για τις 22 Ιουνίου.

Το διάταγμα θα «βελτιώσει τη σταθερότητα της εργασίας και θα μειώσει την αβεβαιότητα», εξήγησε η ντε λα Βέγα, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ξεπερνά το 20%.

Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εργασίας Θελεστίνο Κορμπάτσο δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένας χρόνος για να περάσει το διάταγμα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από το κοινοβούλιο.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, το CCOO και το UGT, εξήγγειλαν χθες Τρίτη γενική απεργία --την πρώτη από το 2002-- για τις 29 Σεπτεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν κατά αυτής της μεταρρύθμισης.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισπανία: Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Μεταξύ άλλων, «θα περιορισθεί η αδικαιολόγητη χρήση των προσωρινών συμβολαίων» και θα ληφθούν μέτρα για να αποφεύγεται «η δημιουργία προσωρινών απασχολήσεων».

Παράλληλα θα γενικευθεί ένας νέος τύπος συμβολαίου ορισμένου χρόνου με μικρότερη αποζημίωση απόλυσης, ισοδύναμη με 33 ημερομίσθια/ έτος, αντί για 45 ημερομίσθια/έτος όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων, θα δοθούν κίνητρα ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά για τις επιχειρήσεις τα συμβόλαια επιμόρφωσης και μαθητείας.

Επίσης θα εφαρμοσθούν μέτρα «εσωτερικής ευελιξίας» για τις επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα μείωσης των ωρών και ημερών της απασχόλησης των απασχολουμένων, αντί των απολύσεων.

Τα δύο κυριότερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, UGT και CCOO αντιτίθενται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και έχουν προκηρύξει γενική απεργία για τις 29 Σεπτεμβρίου -την πρώτη στην Ισπανία από το 2002.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

No comments: