16.6.10

Λ. Κατσέλη: Βάζουμε τάξη στο θεσμικό οικοδόμημα της τιμολόγησης

Ρυθμίσεις για την επιβολή της διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία της τιμολόγησης, «από τον παραγωγό μέχρι το ράφι», θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, έκανε λόγο σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων, καθώς και αδιαφάνεια στις διαδικασίες διαμόρφωσης των τιμών στην αλυσίδα διανομής.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω, η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι «διαμορφώνονται μια σειρά διατάξεις για να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών και να επιβληθεί η διαφάνεια στην τιμολόγηση των τιμών χονδρικής στα καύσιμα».

«Παράλληλα, ετοιμάζουμε νόμο για την βελτίωση της εποπτείας στα αποθέματα καυσίμων ασφαλείας και φορολόγηση πάνω στο τιμολόγιο - και εγκαθιστούμε στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, ειδικούς ηλεκτρονικούς πίνακες για την ενημέρωση των οδηγών για την φθηνότερη τιμή πώλησης κατά μήκος τους, αλλά και υπηρεσίες ενημέρωσης με sms» πρόσθεσε η υπουργός.

Γενικότερα, «ο καταναλωτής δεν γνωρίζει σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, ποια είναι η τιμή του προϊόντος. Σε κάθε αγορά, ο πλέον ισχυρός διαμορφώνει υψηλότερα ποσοστά κέρδους και ρίχνει το βάρος στον πιο αδύνατο, είτε αυτός είναι προμηθευτής, είτε παραγωγός. Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε τις προσεχείς εβδομάδες (καύσιμα, καθαρές τιμές) θα βάλουν τάξη στο θεσμικό οικοδόμημα της τιμολόγησης και θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποκλιμάκωσή της» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Έτοιμες είναι και οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και που «θα βάζει τις βάσεις για να λειτουργήσει η Επιτροπή σε καθεστώς ανεξαρτησίας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: