16.6.10

Σόρος: «Σχεδόν αναπόφευκτη» η ύφεση στην Ευρώπη

Ως μονόδρομο «βλέπει» την ύφεση και την πολυετή στασιμότητα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος , ο οποίος θεωρεί ότι η κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη προκαλεί ένα αναπόφευκτο σπιράλ καθόδου.

Στη διάρκεια σεμιναρίου, ο κ. Σόρος υπογράμμισε ότι οι αδυναμίες που είχε το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ήδη από τη σύστασή του έχουν μεγεθυνθεί λόγω της κρίσης, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απουσία μηχανισμού διόρθωσης ή αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ ενδέχεται να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο επενδυτής.

«Για να είναι μια χώρα να είναι δανειστής και να έχει πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών θα πρέπει κάποια άλλη χώρα να έχει έλλειμμα», τονίζει ο Τζορτζ Σόρος, αναφερόμενος στα κριτήρια που έχει επιβάλλει η Γερμανία για τη διάθεση του μηχανισμού διάσωσης ύψους 750 δισ. ευρώ.

«Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος στην παρούσα κατάσταση –η επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μια εποχή ανεπαρκούς ζήτησης και αποδυναμωμένου τραπεζικού συστήματος με στόχο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισπεύδει το σπιράλ καθόδου», εξηγεί.

«Για τη Γερμανία τα πράγματα θα είναι ρόδινα, αλλά για η υπόλοιπη Ευρώπη θα εξωθηθεί σε ένα σπιράλ καθόδου, με τη στασιμότητα να διαρκεί πολλά χρόνια».Παράλληλα, ο Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί για ισχυρές κοινωνικές αναταραχές, σε περίπτωση που η κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν εξομαλυνθεί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1831311

No comments: