18.6.10

ΕΕ: Συμφωνία για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Τη δέσμευση να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών εντείνοντας τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής ανέλαβαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνήλθαν στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σημειώνουν ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο.

Επισημαίνουν ακόμη την ενότητα της ΕΕ μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τονίζουν ότι η ΕΕ έκανε ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους ακόλουθους προσανατολισμούς:

-Να ενισχυθεί το προληπτικό αλλά το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την επιβολή πιθανών κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και να προβλεφθούν κίνητρα για τις χώρες που συμμορφώνονται έγκαιρα. Προβλέπεται ότι οι κυρώσεις και τα κίνητρα θα επανεξετάζονται ώστε να διασφαλίζεται ένα προοδευτικό σύστημα με συνοχή ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης και με βάση τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ.

-Να αναβαθμιστεί η σημασία του δημοσίου χρέους και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών στη διαδικασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως είχε αρχικά προβλεφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

-Να υποβάλουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε άνοιξη αρχής γενομένης από το 2011, στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να υπάρχει αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των γενικών προσανατολισμών των προϋπολογισμών των κρατών μελών πριν την κατάθεση και την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

-Να διασφαλίζεται ότι τα κράτη-μέλη διαθέτουν εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που να είναι συμβατά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα οποία θα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών.

-Να διασφαλίζεται η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων τα οποία θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για μια ισχυρή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική με την επισήμανση ότι οι στατιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητες στην παροχή στατιστικών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά την μακροοικονομική επιτήρηση η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους εξής προσανατολισμούς:

-Να δημιουργηθεί ένας πίνακας αξιολόγησης για την καλύτερη εξέταση των εξελίξεων σε θέματα ανταγωνιστικότητας και των ανισορροπιών αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων ή μη βιώσιμων τάσεων.

-Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης που να αντανακλά την πραγματική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Ομάδα Δράσης και την Επιτροπή να προχωρήσουν τάχιστα ώστε οι παραπάνω προσανατολισμοί να καταστούν επιχειρησιακοί με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τον Οκτώβριο του 2010.

Ρύθμιση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Σχετικά με τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η Σύνοδος Κορυφής έλαβε τις εξής τρεις αποφάσεις:

-Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τάχιστα τις νομοθετικές προτάσεις για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συστημικού Κινδύνου και οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να αρχίσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2011.

-Η Σύνοδος Κορυφής ζητά να υπάρξει συμφωνία για τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τα λεγόμενα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια πριν από το καλοκαίρι και την ταχεία εξέταση των προτάσεων της Επιτροπής για τη βελτίωση της εποπτείας της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης.

-Η Σύνοδος Κορυφής υιοθετεί τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή για τα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα τα μέτρα για τις ανοιχτές πωλήσεις κερδοσκοπικών προϊόντων και για τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Συμφωνία για φόρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν φόρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί πως συμβάλουν στο κόστος της κρίσης επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός αξιόπιστου πλαισίου επίλυσης κρίσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν στις σχετικές εργασίες και να υποβάλουν πρόταση τον Οκτώβριο του 2010. Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από την Ομάδα G20 (20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη), που θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, την επιβολή φόρου στις συναλλαγές στις χρηματαγορές.

Εξάλλου, οι "27" στα συμπεράσματά τους παρουσιάζουν την κοινή θέση της ΕΕ ενόψει τη Συνόδου Κορυφής του G- 20 στο Τορόντο, με θέμα τη μεγαλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τονίζουν ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση θα συνεχίσει να είναι συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συνεκτικά σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνουν, ακόμη, ότι η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για μια παγκόσμια προσέγγιση στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πως το G-20 πρέπει να δεσμευτεί στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να συντονίσει τις προσπάθειές του προς όλους τους τομείς δράσεων που συμφωνήθηκαν στο Πίτσμπουργκ.

Νέα οικονομική στρατηγική

Αναφορικά με τη νέα στρατηγική για την «Ευρώπη 2020» που υιοθέτησαν σήμερα, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ανάκαμψη της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σημειώνεται, ακόμη, ότι στόχος είναι η οικονομική σύγκλιση των χωρών της ΕΕ, προωθώντας τις αναγκαίες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν τους βασικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση κατά 75% του δείκτη απασχόλησης για τις γυναίκες και τους άνδρες, ηλικίας 20 ως 64 ετών, η αύξηση των κρατικών και δημόσιων επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ και η μείωση ως το 2020 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ιρανικό

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανησυχία του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και χαιρετίζει το ψήφισμα 1929 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κρίνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αναπόφευκτα, καλούν το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να υιοθετήσει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι "27" επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, όσον αφορά στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: