28.6.10

Ομπάμα: «Η Αμερική δεν θα πληρώσει για την παγκόσμια ευημερία»

Η Αμερική δεν μπορεί να πληρώνει για να εξασφαλίζει την ευημερία του κόσμου και θα παραμείνει σταθερή εναντίον κάθε αθέμιτου πλεονεκτήματος αποκτά μια χώρα, δήλωσε χθες Κυριακή στο Τορόντο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προσκαλώντας την Κίνα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της.

"Έπειτα από χρόνια υπερβολικά υψηλού χρέους, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν και δεν θα πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την ευημερία του κόσμου", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος στης συνόδου κορυφής της G20. Και "κανένα έθνος δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο δρόμος του προς την ευημερία είναι στρωμένος με εξαγωγές προς την Αμερική", πρόσθεσε κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην Κίνα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευση του Πεκίνου να αφήσει να διακυμανθεί η ισοτιμία του γιουάν, κάτι που ζητούν πιεστικά οι Αμερικανοί, ο Ομπάμα κάλεσε τις κινεζικές αρχές να "πάρουν στα σοβαρά" τις υποσχέσεις τους.

Είναι επίσης απαραίτητο για να εξασφαλιστέι μια βιώσιμη ανάπτυξη στον κόσμο να μην έχει κανένας "αθέμιτο πλεονέκτημα" σε οικονομικό ή εμπορικό θέμα, δήλωσε ακόμη ο Ομπάμα αναφερόμενος και πάλι στην Κίνα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε επίσης από την Κίνα να παραδεχθεί το ρόλο της Βόρειας Κορέας στην επίθεση που έγινε νωρίτερα φέτος εναντίον νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η συμμαχία της ΟΥάσινγκτον με την Ιαπωνία είναι πολύ ισχυρή και υπογράμμισε τη δέσμευση για μια παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πρόσθεσε πως η εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα δεν εξασθενεί επ' ουδενί τις σχέσεις με την Ιαπωνία ή με τη Νότια Κορέα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836231

No comments: