16.6.10

Διευρύνονται τα spread σε Ισπανία, Πορτογαλία

Άνοδο σημειώνουν τα spread των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις δύο χώρες ότι θα χρειασθεί να εφαρμόσουν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών το 2012, έτσι ώστε να εκπληρώσουν τους στόχους περί μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για «γενναίες» περικοπές δαπανών την επόμενη χρονιά εναρμονίζονται στους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2013.

Παρ' όλα αυτά, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, ζήτησε από Μαδρίτη και Λισαβόνα να αποσαφηνίσουν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων και μείωσης των ελλειμμάτων για το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ισπανικών 10ετών ομολόγων και των γερμανικών Bunds διευρυνόταν νωρίτερα κατά 12 μονάδες βάσης στις 223 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας El Economista, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση της Ισπανίας, το οποίο περιλαμβάνει δάνειο έως 250 δισ. ευρώ [Βλέπε άρθρο] .

Το spread των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων έναντι των Bunds ενισχυόταν στις 312 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1831232

No comments: