28.1.11

Πανελλαδική έρευνα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Σοβαρές ασάφειες σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται του καθεστώτος που διέπει το εμπόριο, περιλαμβάνει ο νόμος που ισχύει πλέον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο γνωστός με την ονομασία «Καλλικράτης». Το θέμα του ωραρίου αλλά και συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς αποτελεί το αντικείμενο πανελλαδικής έρευνας που διενεργεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με στόχο να διαμορφώσει στο τέλος της διαδικασίας αυτής μια ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς τα θέματα του λιανεμπορίου και το ενδεχόμενο άρσης κάποιων περιορισμών τίθενται και από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ΕΣΕΕ, οι διατάξεις του «Καλλικράτη» σε ό,τι αφορά το ωράριο προβλέπουν ότι η αρμοδιότητα του καθορισμού των χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων κι επιχειρήσεων περνάει στα δημοτικά συμβούλια. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η παράταση του πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί αρμοδιότητα των περιφερειακών συμβουλίων. Τα περιφερειακά συμβούλια, εξάλλου, έχουν πλέον την αρμοδιότητα να αποφασίζουν τις επιχειρήσεις ή τις δραστηριότητες που εξαιρούνται από τις διατάξεις περί ανάπαυσης κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας. Οι ασάφειες αυτές θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε πολλές αμφισβητήσεις του ωραρίου, τις οποίες πιθανώς θα κληθούν να επιλύσουν τα δικαστήρια.
Στο πλαίσιο, πάντως, του διαλόγου που έχει ξεκινήσει η ΕΣΕΕ για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το εμπόριο, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) διενεργεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2011 πανελλαδική έρευνα, η οποία απευθύνεται στους εμπόρους και τους κοινωνικούς εταίρους. Τα σχετικά ερωτηματολόγια θα συμπληρώνονται και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΕΕ (www.esee.gr). Οι ερωτήσεις αφορούν την έναρξη και διάρκεια των εκπτώσεων, τις προσφορές, την αργία της Κυριακής και το ωράριο λειτουργίας, τις προωθητικές ενέργειες, την εμπορική χωροταξία, τους περιορισμούς για την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, το καθεστώς λειτουργίας των εκπτωτικών καταστημάτων, τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών, καθώς και τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/01/2011_430378

No comments: