31.1.11

Ελ Μπαραντέι: Τώρα δεν γίνεται να κάνουμε πίσω

Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες Αιγύπτιοι που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ, έφθασε αργά το βράδυ της Κυριακής ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι.
Κατά την άφιξή του ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που φώναζε: «Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς Μουμπάρακ» και «θυσιάζουμε την ψυχή και το αίμα μας για την πατρίδα».
«Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω... Θέλετε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα:το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο. Αντιμετωπίζω με σεβασμό το λαό της Αιγύπτου και τους ζητώ υπονομή, η αλαλγή έρχεται σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο κ. Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα κιόλας».
Πάντως στην πλατεία Tαχρίρ δεν βρέθηκαν μόνο υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους για αλλαγή στο πρόσωπό του, αλλά και επικριτές του που δήλωναν ότι είναι απογοητευμένοι από την τακτική του γιατί περίμεναν να έχει οργανώσει πολύ καλύτερα την αντιπολίτευση. Αλλοι έλεγαν ότι είναι ευκαιριακός επισκέπτης στη χώρα του, άλλοι ότι δεν έχει δείξει ακόμα ότι είναι ικανός για την ηγεσία της Αιγύπτου και κάποιοι υποστήριξαν ότι ο αντικαταστάτης του Μουμπάρακ θα πρέπει να προέλθει από το στρατό της χώρας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1928223


Ανυποχώρητος ο Μουμπάρακ

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν για έβδομη συνεχή ημέρα στους δρόμους του Καΐρου, υπό το άγρυπνο μάτι του στρατού, αλλά και της αστυνομίας που επιστρατεύτηκε εκ νέου για την επαναφορά της τάξης.
Η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που με εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ παρατείνεται και σήμερα, μετατίθεται μία ώρα νωρίτερα, στις 15.00, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τις ογκώδεις διαδηλώσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1928454

 

No comments: