27.1.11

Η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση και μετά το τέλος της κρίσης

Παρότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να επιλύσει την κρίση χρέους, εντούτοις, η Ευρωζώνη ενδέχεται τελικά να διασπαστεί εξαιτίας των δομικών ανισορροπιών, προειδοποιεί ο George Soros.

«Η κρίση του ευρώ είναι σε τροχιά επίλυσης γιατί υπήρχε ένα συστατικό που έλειπε από το ευρώ, ένα δημοσιονομικό συστατικό», το οποίο τώρα έχει αντιμετωπιστεί, είπε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής σε συνέντευξή του στο BBC.

«Είχαν μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά όχι ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το κοινό υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετείται με το μηχανισμό διάσωσης που θα μετατραπεί σε κάτι μόνιμο και θα μεγεθυνθεί», εκτίμησε.

Παρόλα αυτά, ο Soros προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη θα διασπαστεί εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οικονομίας των δύο ταχυτήτων. Η ανισορροπία ανάμεσα στις ισχυρότερες και τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης «είναι πολιτικά μη διατηρήσιμη» και παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα, τόνισε. «Υπάρχει μία πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση του ευρώ, όμως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα μπορούσε να προκαλέσει τόσες δυσκολίες στις χώρες που χρωστούν, την Ευρώπη των χαμηλών ταχυτήτων, που –σε πολλά χρόνια από τώρα- να οδηγήσει στην πολιτική διάσπαση της Ευρώπης», είπε.

Παράλληλα, σε διαφορετική του συνέντευξη στο Bloomberg, από το Νταβός, ο Soros τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να καθυστερεί άλλο την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών. Θα ήταν άδικο να απορροφήσουν οι Ιρλανδοί πολίτες το κόστος της κρίσης και οι ομολογιούχοι να μην υποστούν ζημιές, εξήγησε.

«Δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να αρχίσουν να αναδιαρθρώνουν τα χρέη», τόνισε. «Η Ελλάδα θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να αναδιαρθρώσει. Μάλλον το χρειάζεται και η Πορτογαλία».

 http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=92804

No comments: