27.1.11

Deutsche Bank: Ποιες μετοχές ευνοούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου περιμένει η Deutsche Bank έπειτα από τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο, όπως επισημαίνει ο οίκος, ανοίγει το δρόμο για την αύξηση των κερδών και των ταμειακών ροών των εισηγμένων εταιρειών.

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι η σημαντικότερη από τις εξελίξεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η μείωση του φόρου μερισμάτων του 40% με την επιβολή φόρου διακράτησης 25%. «Το θεωρούμε αυτό θετικό για τις ελληνικές εταιρείες καθώς με το νέο καθεστώς, ο φόρος μερίσματος δεν θα ‘πληρώνεται’ από την επιχείρηση, δεν θα δημιουργεί μια φορολογική υποχρέωση», επισημαίνει ο οίκος.

Οι θετικότερες επιπτώσεις αναμένονται σε εταιρείες που διανέμουν μεγάλο μέρος των κερδών τους ως μερίσματα, όπως οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil και Coca Cola 3E, καθώς και σε επιχειρήσεις με θυγατρικές που πληρώνουν μερίσματα στη μητρική.

Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει (δηλαδή μειώνει) το P/E της ελληνικής αγοράς κατά 1,4, αντιστοιχώντας σε αύξηση των κερδών κατά 14%.

Για τις εταιρείες που διανέμουν μεγάλο μέρος των κερδών τους ως μερίσματα, το P/E μειώνεται κατά 3 και τα κέρδη παίρνουν ώθηση της τάξης του 27%.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=92792

Alpha Fin: 11 μετοχές κερδίζουν σε μέρισμα
 Θετικά νέα για την αγορά, αν και μερικώς προεξοφλημένα, χαρακτηρίζει η Alpha Finance όσα προβλέπει ο νέος φορονόμος, επισημαίνοντας ότι οι μετοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι των εταιριών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo και Φουρλής.
Η χρηματιστηριακή σε έκθεσή της, με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου, εστιάζει στα μερίσματα αλλά και στα κέρδη ανά μετοχή του 2011, που κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα πάρουν ώθηση κατά 10%.

Αναλυτικότερα, ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επηρεαστεί σε επίπεδα κερδών ανά μετοχή κατά 11% το 2011 και κατά 11% το 2012. Από τη σκοπιά της αποτίμησης, η θετική επίδραση θα μπορούσε να φτάσει τα 368 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα διατηρήσει χαμηλή μερισματική πολιτική για το 2010 λόγω των μεγάλων αναγκών χρηματοδότησης, όμως αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση της μερισματικής απόδοσης από το 2011 και μετά.

ΟΠΑΠ: Ο μεγαλύτερος ωφελημένος, σύμφωνα με την Alpha Finance, καθώς θα δει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 30% για το διάστημα 2010 - 2020 και αυτό σημαίνει ώθηση 3,5 ευρώ στην τιμή-στόχο των 14,3 που έχει για τον τίτλο η χρηματιστηριακή.

ΔΕΗ: Όφελος 32% και 33% για τα κέρδη ανά μετοχή του 2011 και του 2012 αντίστοιχα βλέπει η Alpha Finance.

Motor Oil: Τα καθαρά κέρδη του 2011 και του 2012 θα αυξηθούν σε ποσοστά 9% και 3% αντίστοιχα.

ΕΛΠΕ: Αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε ποσοστά 18% και 16% για τα δύο επόμενα έτη προβλέπει η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει και κατά 2% ανοδική αναθεώρηση στην τιμή-στόχο.

ΕΧΑΕ: Ώθηση των κερδών ανά μετοχή κατά 12% για το 2011 και σε ποσοστό 11% για το 2012 και αύξηση της τιμής-στόχου των 6 ευρώ κατά 0,5 ευρώ.

ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος: Η Alpha Finance χαρακτηρίζει την εταιρία "αγελάδα" μετρητών, "με ταμειακές ροές ανώτερες του 10%. Ωστόσο, η μητρική της εταιρίας έχει αναφέρει πως υπό το προηγούμενο καθεστώς δεν θα διανεμηθεί μέρισμα. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι τώρα αυτό θα αλλάξει.

ΟΛΠ: Αύξηση 2,4% για το 2011 και κατά 1,9% για το 2012 προβλέπει η χρηματιστηριακή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 25,9 από 23,5 ευρώ προηγουμένως.

Jumbo και Φουρλής: Αμφότερες οι εταιρίες είχαν εξαγγείλει ότι δεν θα διανείμουν μέρισμα. Kατά την Alpha Finance, αυτό θα αλλάξει. 

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/624423/Article.aspx

Citi: Σε 3 κατηγορίες μετοχών ο φορο-μποναμάς
Το όφελος από το νέο φορολογικό καθεστώς στα κέρδη ανά μετοχή ορισμένων εισηγμένων αναμένεται να φτάσει έως το 40%, τονίζει η Citi σε έκθεσή της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει ο οίκος, το νέο νομοσχέδιο θα ωθήσει τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών έως και κατά 40% αλλά η καθαρή επίπτωση στη μερισματική απόδοση θα είναι λιγότερο αξιοσημείωτη (την υπολογίζει στο 5% κατά μέσο όρο).

Ειδικότερα, από το νέο φορολογικό καθεστώς υπάρχουν οφέλη για:

1. Τις εταιρίες με υψηλή φορολόγηση λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης. Ο οίκος ξεχωρίζει τον τίτλο του ΟΠΑΠ (με προοπτική για αύξηση των κερδών ανά μετοχή 2010-2011 κατά 39%) και η Motor Oil (10-15% αύξηση στα EPS).

2. Τις εταιρίες που είχαν δώσει guidance για μειωμένα επίπεδα μερισματικής απόδοσης λόγω του παλαιού φορολογικού καθεστώτος. Στην κατηγορία αυτή, ο οίκος συμπεριλαμβάνει τους τίτλους των Coca Cola, OTE, Μοtor Oil, METKA, Ελληνικά Χρηματιστήρια και Frigoglass, ως εταιρίες που ενδέχεται να επιλέξουν να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους.
3. Τις εταιρίες με υψηλή φορολόγηση λόγω μερισμάτων από τις θυγατρικές τους, όπως ο ΟΤΕ (με φορολογικό συντελεστή 61% το 2010) και ο Ελλάκτωρ (65%).

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/624509/Article.aspx

No comments: