28.1.11

Το ευρωομόλογο θα απαξιώσει και τις ισχυρές οικονομίες

Ενα συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο στο χρέος» (Schuldenbremse) σαν αυτό που θέσπισε το 2009 η Γερμανία και οδηγεί στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα επιχειρήσει να επιβάλει το Βερολίνο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες των κοινοτικών συμβάσεων, όπως το πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, η αποπομπή από την Ευρωζώνη.
Οι παραπάνω προθέσεις της Γερμανίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων από ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της «Καθημερινής». Κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το κόμμα του θέτει ως όρο το «φρένο χρέους» για να συναινέσει στην επέκταση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης (EFSF), ο κ. Βέστερβελε είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από την άσκηση πιέσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «δημοσιονομικός κορσές» στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Το ομόλογο του EFSFΑναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, που θέλει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να έχει αναγνωρίσει σε κατ' ιδίαν συνεδρίαση του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, την ανάγκη ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και της συζήτησης για την εφαρμογή του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ελλάδα με τη βοήθεια του EFSF, είπε: «Δεν πρόκειται να κάνω εκτιμήσεις για μεμονωμένα μέτρα. Επαναλαμβάνω: μετά το 2013 προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης. Η ανάγκη αυτή δεν υπαγορεύεται μόνο από τη λογική, αλλά και από το αίσθημα δικαίου. Οποιος επενδύει έχει την προσδοκία του κέρδους, αλλά δεν μπορεί το ρίσκο των απωλειών να εναπόκειται μόνο στον φορολογούμενο».
Αμφίσημη παραμένει η στάση του Βερολίνου απέναντι στο ευρωομόλογο και την επέκταση του EFSF, καθώς διαφαίνονται δύο γραμμές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Η πρώτη, που εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποκλείει μελλοντικά την προοπτική του ευρωομολόγου και τάσσεται υπέρ της επέκτασης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, ώστε να γίνουν τα 440 δισ. ευρώ του ταμείου πραγματικά διαθέσιμα. Η δεύτερη, που διατυπώνεται από το κόμμα του κ. Βέστερβελε, το FDP, αντιτίθεται σθεναρά στο ευρωομόλογο, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι δεν χρειάζεται επέκταση του ταμείου, τη στιγμή που αξιοποιείται μόλις το 10% των χρημάτων του.
«Οι επιθετικές τάσεις δεν θα μπορούσε να αναχαιτισθούν μέσω ενός ευρωομολόγου; Το παράδειγμα του ομολόγου του EFSF που έγινε ανάρπαστο αυτήν την εβδομάδα δεν συνηγορεί υπέρ ενός ευρωομολόγου;» ήταν η ερώτηση της «Κ». Η απάντηση του κ. Βέστερβέλε ήταν αρνητική, αφού πιστεύει ότι μέσω ενός ευρωομολόγου απαξιώνονται ακόμη και οι χώρες που έχουν τη μέγιστη πιστοληπτική αξιοπιστία, ΑΑΑ.
«Μπορείτε, λοιπόν, να δηλώσετε ότι είστε κατηγορηματικά αντίθετος στο ευρωομόλογο;», επανήλθε η «Κ». «Θέλετε να μου βάλετε στο στόμα τα δικά σας λόγια. Εχω επιλέξει προσεκτικά τα λόγια που θα χρησιμοποιήσω», απάντησε και συμπλήρωσε: «Το ευρωομολόγο όχι μόνο αντίκειται σε όλες τις κοινοτικές συμβάσεις που έχουμε αποφασίσει, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί στη χαλάρωση της δημοσιονομικής αυστηρότητας. Θέλω να σας επιστήσω την προσοχή, τις συμβάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη-μέλη, δεν είναι γερμανική θέση».
Σε επίμονες ερωτήσεις της «Κ» αν στις πιθανές κυρώσεις για τους παραβάτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας συγκαταλέγεται και η αποπομπή από το ευρώ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Αυτό δεν το ακούσατε από μένα, μη με συγχέετε με ευφάνταστους αρθρογράφους» και συνέχισε: «Στην Αθήνα το ίδιο δε συμβαίνει; Οι συζητήσεις διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα, με έντονες αντεγκλήσεις, έτσι δεν είναι; Παρόμοια είναι η κατάσταση κι εδώ. Κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από τους ψυχρούς Γερμανούς...».
Γερμανοί και Ευρώπη«Ισχύει λοιπόν ότι οι Γερμανοί έχουν γίνει πιο ευρωσκεπτικιστές; Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το 60% των Γερμανών θεωρεί ότι το ευρώ έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ό,τι πλεονεκτήματα...». Η αντίδραση ήταν άμεση και έντονη: «Συγγνώμη πρέπει να σας διακόψω για να επαναλάβω ότι δεν τρέφω καμία εκτίμηση στις δημοσκοπήσεις. Οι Γερμανοί αγαπούν την Ευρώπη. Θεωρώ εντελώς λάθος να αμφιβάλλουμε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Γερμανών. Κι εξίσου αυθαίρετο είναι να αμφισβητείται το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αυτά λέγονται για ψηφοθηρικούς σκοπούς, είναι δημοσκοπήσεις που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία. Είναι προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/01/2011_430387

No comments: