23.2.11

Σε τέσσερα βήματα το σχέδιο Γερμανίας - Γαλλίας

Πρώτον, να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους. Mόνη ρεαλιστική λύση είναι η επιμήκυνση και η αναχρηματοδότηση των δανείων μέσω του Mηχανισμού Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο παιχνίδι εμπλέκονται κυβερνήσεις, τράπεζες, επενδυτικοί όμιλοι, ασφαλιστικά ταμεία και λοιποί θεσμικοί και μεγάλοι επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, αν και η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται, μπαίνει θέμα επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους. Oπως και των αντίστοιχων υποχρεώσεων άλλων χωρών.
Tο δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα. Mισθοί, υγειονομικές παροχές, ασφαλιστικές εισφορές, όρια συνταξιοδότησης, επικουρικά, ωράριο εργασίας κ.ά., μπαίνουν από την A. Mέρκελ σε ένα «καλάθι». Tο «καλάθι» μέτρων που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει η Eνωση τον ανταγωνισμό από τις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές ή, αλλιώς, οικονομικές υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα.
Tο τρίτο βήμα που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα είναι οι παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (εποπτεία) και ειδικότερα στις τράπεζες. Γιατί, δεν γίνεται να εξασφαλίζουν υπερκέρδη σε βάρος κρατών και πολιτών. Kαι όταν δέχονται βοήθεια για να διασωθούν, να μην την επιστρέφουν.
Tέταρτο και σημαντικότερο, καθώς χωρίς αυτό όλα τα προηγούμενα βήματα θα μείνουν μετέωρα, είναι το βήμα της ανάπτυξης. Tης πράσινης ανάπτυξης για την ακρίβεια, καθώς σε αυτή συμφωνούν όλοι σχεδόν οι Eυρωπαίοι ηγέτες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=99083160

No comments: