22.2.11

EEAG: Προτείνει επιστροφή στη δραχμή, προειδοποιεί για haircut

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί να παραγράψει περισσότερο από το 30% των δανείων της, όπως και την ανάγκη να επαναφέρει τη δραχμή για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, προειδοποιεί σε σημερινό του report το European Economic Advisory Group (EEAG), όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων.

Σχολιάζει δε πως το τρέχον πρόγραμμα εξοικονόμησης που επιβάλλει η Ελλάδα, δεν είναι αρκετό για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα χρέους, συστήνοντας ακόμη πιο δραστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ΕΕ να καταλήξει να παράσχει μακροπρόθεσμα βοήθεια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προτείνει η Ελλάδα είτε να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή, είτε να επιβάλλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και γενικότερες περικοπές στους μισθούς.

Ακόμη, εκτιμάται ότι χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια, όταν λήξει το τρέχον πακέτο διάσωσης το 2013.

Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο ερευνών, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό περιορίστηκαν σημαντικά με την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του χρέους για το 2009, και την επακόλουθη αντίστοιχη άνοδο για τα στοιχεία του 2010.

Προσθέτει δε πως, η Ελλάδα για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα πρέπει να διάγει μια περίοδο εσωτερικής ή εξωτερικής υποτίμησης, η οποία θα μειώσει την αξία (σε ευρώ) των ελληνικών μισθών, των τιμών και του ΑΕΠ.

Ακόμη, θεωρεί πως βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Η φοροδιαφυγή δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας, αλλά καταλήγει σε κακή κατανομή πόρων μακριά από την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών που η χώρα θα πρέπει να αναστρέψει αν θέλει να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο», επισημαίνει η ανάλυση.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1139806

No comments: