28.2.11

Οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Μεγάλα έργα υποδομής, μερικά από τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων/παραχωρήσεων περιλαμβάλουν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ .
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρός της Πλούταρχος Σακελλάρης, η ΕΤΕπ εξετάζει το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, ή ακόμη την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης και της Αττικής Οδού.
Ενεργειακά έργα περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ρόδο.
Ο κ. Σακελλάρης επισήμανε πως έμφαση δίνεται στην πράσινη ενέργεια και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα στην Μεγαλόπολη.
Στην παραγωγή ενέργειας περιλαμβάνονται και ΑΠΕ-αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως μεταξύ άλλων το πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Για τις ΑΠΕ εξετάζεται και η υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας.
Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου εξετάζεται και παροχή τεχνικής βοήθειας σε πέντε νησιά σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω επιδοτήσεων από το πρόγραμμα ELENA.
Παράλληλα θα ενισχυθεί ένα ευρύ φάσμα μικρότερων έργων υποδομής που πραγματοποιούνται εν μέρει μέσω ΣΔΙΤ, στους τομείς:
1. παιδείας-σχολεία σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη,
2. περιβάλλοντος-διαχείριση απορρήτων σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη,
3. δημόσιας διοίκησης-δικαστικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο,
4. ενέργειας- μικρότερης κλίμακας έργα ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά το 2010, ο κ. Σακελλάρης τόνισε πως οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009, 1,2 δισ. ευρώ το 2008, και 755 εκατ. το 2007.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1938610

No comments: