28.2.11

Γερμανία: Κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ασυνήθιστη» η παρέμβαση του προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας.
Με δεδομένη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ στη λήψη των αποφάσεών της, μερίδα του γερμανικού τύπου χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» την παρέμβαση του Γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ για την απαγόρευση της αγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ.
Τη σχετική τοποθέτηση έκανε ο κ. Βουλφ μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. «Καθοριστικό είναι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης με τη συμμετοχή και των κοινοβουλίων της Ευρώπης να βρουν έναν μηχανισμό, ο οποίος σε μόνιμη βάση θα απαγορεύει την αγορά κρατικών ομολόγων π.χ. από την ΕΚΤ», είπε ο κ. Βουλφ.
Παράλληλα, ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα ρίσκα της αγοράς κρατικών ομολόγων. «Εκείνοι οι οποίοι χορηγούν τις πιστώσεις και παίρνουν μεγαλύτερους τόκους, πρέπει να αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο ρίσκο, το οποίο να μη μετακυλίεται στο φορολογούμενο στην Ευρώπη ή τον κόσμο», είπε ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Βουλφ στηρίζει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης που επιδιώκει να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στο μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά το 2013.
Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει επικρίνει και ο πρόεδρος τη Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θεωρώντας ότι η αγορά κρατικών τίτλων θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει όλα όσα έχει, δηλαδή την ανεξαρτησία της» είχε πει ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. O Ιταλός τραπεζίτης θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψήφιους για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ως προέδρου της ΕΚΤ. Ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε σχετικά ότι «καθοριστική θα είναι η ικανότητα των υποψηφίων. Και η ικανότητα του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας είναι εξαιρετική», είπε ο κ. Ναπολιτάνο.
Μετά την παραίτηση του Άξελ Βέμπερ, προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) από τη διεκδίκηση της διαδοχής του κ. Τρισέ, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει την αναζήτηση υποψηφίου μετά το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/02/2011_380192

No comments: