18.7.11

Σίγουρη ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα δηλώνει η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σίγουρη την Δευτέρα ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, την επόμενη Πέμπτη, θα συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και σε ένα σχέδιο για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Στέφαν Zάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, είπε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι η Μέρκελ -η οποία έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να γίνει Σύνοδος μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη συμφωνία για την Ελλάδα- «λαμβάνει πάντα μέρος στις συνόδους κορυφής των ηγετών».

«Η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει (σ.σ. στις συνομιλίες) σε όλα τα επίπεδα και με όλες της τις δυνάμεις για να προετοιμαστεί ένα καλό αποτέλεσμα για την Πέμπτη, ένα αποτέλεσμα άξιο να παρουσιαστεί, το οποίο θα δώσει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στις αγορές», δήλωσε.

Την Πέμπτη πρέπει «να οριστούν με ακρίβεια οι βασικές αρχές ενός προγράμματος για την Ελλάδα, και αυτό είναι που περιμένουν όλοι από εμάς», είπε.

Ωστόσο, προσέθεσε, «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η Πέμπτη θα φέρει μια λύση για όλα τα προβλήματα», τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωζώνη, προειδοποίησε, τονίζοντας ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρει μια ηρεμία στις αγορές και θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη χώρα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών της.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι πιστεύει πως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ενδοιασμούς», και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία.

«Το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί οπωσδήποτε σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ θα είναι επίσης εκεί», είπε ο Μάρτιν Κόταχους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δυο οργανισμοί εκφράζουν επιφυλάξεις για κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις.

Ο κ. Κότχαους ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη πως η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την επόμενη Πέμπτη, θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία είναι αισιόδοξη ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσέθεσε.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231120579

No comments: