24.8.12

Στο 23% η εσωτερική υποτίμηση το 2012

«Η ΜΟΝΗ πραγματική ελπίδα της χώρας για ανάπτυξη στη σημερινή συγκυρία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις», υποστηρίζει η Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, στο οποίο επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πραγματική εσωτερική υποτίμηση, η οποία θα ανέλθει στο 23% στο τέλος του 2012.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας αναφέρεται ότι η έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει, βεβαίως, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα είναι επαρκώς εμπλουτισμένο με επενδυτικά χαρτοφυλάκια ικανά να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σημαντικού ύψους».

Οι αναλυτές της τράπεζας συμπληρώνουν ότι «προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει ούτε από την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, ούτε από τη χαλάρωση της προσπάθειας για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η «εξασφάλιση» ευρωπαϊκών πόρων και εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή των μεγάλων έργων υποδομής ή του ΕΣΠΑ μπορεί να δράσει επιβοηθητικά».

Επιπλέον των ανωτέρω τονίζει η Alpha Bank, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Έχει επιτύχει σημαντική πραγματική εσωτερική υποτίμηση με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία (σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα ανέλθει στο 23% στο τέλος του 2012 και στο 26% στο τέλος του 2013, έναντι του δ΄ 3μήνου του 2009, συμπληρώνει.

Μπορεί να «μαζευτεί» ο προϋπολογισμός

Παράλληλα η Alpha Bank υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η υστέρηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,24 δισ. που σημειώθηκε στο 7μηνο του 2012 μπορεί να καλυφθεί πλήρως στο τελευταίο 5μηνο της χρονιάς.
Στηρίζει την άποψη στα εκκαθαριστικά που έχουν σταλεί αλλά και στο ότι προωθείται ήδη και η πληρωμή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2012, αλλά και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει ήδη συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα, με τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10,7 π.μ. του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, παρά τη δραματική πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 6,9% το 2011 και κατά 6% το 2012.
Η κατακόρυφη πτώση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων της χώρας, έχουν συμβάλει και στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 19,1% το 2010, κατά 20% το 2011 και κατά 29,5% στο α΄ 6μηνο του 2012.

Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί σταδιακά σε σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας διεθνώς, εκτιμά η Alpha Bank. Το μεγάλο πλήθος των διεθνών εμπειρογνωμόνων ενημερώνεται τώρα σταδιακά για τις πραγματικές εξελίξεις στη χώρα. Ως εκ τούτου, έπαψαν ξαφνικά να βρίσκουν εύκολα επιχειρήματα για διατύπωση αρνητικών σχολίων για την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εξάλειψης των παραγόντων που έως σήμερα συμβάλλουν στη διατήρηση της βαθιάς ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Μετά τις μεγάλες προσαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, εκείνο που απαιτείται είναι η έγκαιρη (από το 2013) έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Αυτό θα πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Ο περιορισμός του κόστους από τη λήψη επώδυνων μέτρων για τη δημιουργία των απολύτως αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να γίνει με την πιο έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας.


http://www.express.gr/news/finance/634979oz_20120824634979.php3


__________________________________________________


το κόστος μεταφράζεται σε μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά 30%
και πάμε καρφί για το 50%



No comments: