20.8.12

απόφαση

Χαριτάκης Νίκος: Μια πρόταση για τις αποκρατικοποιήσεις
Αντιδρά η Tρόικα στις εξαγγελίες Στουρνάρα για νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις - Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποδέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με σκοπό την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος
Επιφυλακτική η τρόικα για αποκρατικοποιήσεις μέσω ομολόγων

(διαβάστε παρακάτω μόνο εάν απεγκλωβίσετε το μυαλό σας από ιαχές τύπου "ξεπούλημα", "προδότες" κλπ)

Με δύο λόγια, η ιδέα του Στουρνάρα είναι η Ελλάδα να πουλάει δημόσια περιουσία με αντίτιμο ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν πχ. ο ΟΠΑΠ είναι πουληθεί για €1δισ., η κυβέρνηση θα μπορεί να πληρωθεί με ομόλογα τρέχουσας αξίας €1δισ. που όμως στη λήξη τους (2022 ή 2032) αξίζουν πχ €3δισ ενώ γλιτώνει και τους τόκους που είναι να πληρώνει μέχρι τότε.
Πρόκειται για καθαρή αποπληρωμή χρέους, το οποίο θα σημαίνει λιγότερα βάσανα για τους επόμενους, πχ τα παιδιά μας.

Ο αντίλογος προτείνει το τίμημα των πωλήσεων να γίνεται με μετρητά, έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να καλύπτει και άλλες ανάγκες, εκτός του χρέους, πχ μισθούς και συντάξεις.

Από μια άλλη οπτική, με το σχέδιο Στουρνάρα μπορεί το κράτος να δηλώσει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων το 2013 ή το 2014 αλλά η επόμενη γενιά θα έχει στο κεφάλι της λιγότερο χρέος για να ανησυχεί.
Εάν οι πωλήσεις γίνουν μόνο με μετρητά, εξασφαλίζονται πχ οι μισθοί και οι συντάξεις, όμως οι επόμενες γενιές θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές.

Φτάνουμε σε σημεία που οι αποφάσεις είναι τέτοιας μορφής.

No comments: