27.8.12

BUBA-Weidmann: Οι αγορές ομολόγων μπορεί να γίνουν εθιστικές

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει να γίνει «εθιστικό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ εξαναγκάζεται να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, την ώρα που οι κυβερνήσεις του μπλοκ διαπραγματεύονται τα νομικά και πολιτικά εμπόδια στον συντονισμό μιας πιο μακροπρόθεσμης απάντησης, ωστόσο η Bundesbank θέλει να περιορίσει τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναμένεται να δώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για αγορά ομολόγων μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Draghi είχε δηλώσει μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Αυγούστου ότι ο κ. Weidmann είχε επιφυλάξεις για το σχέδιο.

«Μια τέτοια πολιτική, για μένα, είναι κοντά στην κρατική χρηματοδότηση μέσω του τυπώματος χρήματος», δήλωσε στην Der Spiegel ο κ. Weidmann. «Στις δημοκρατίες, είναι τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες που θα πρέπει να αποφασίζουν για μια τόσο ευρεία συγκέντρωση ρίσκων».

Η χρηματοδότηση των κυβερνήσεων είναι ένα «ταμπού» για την ΕΚτ. Ο προκάτοχος του κ. Weidmann στην κορυφή της Bundesbank, ο κ. Axel Weber, παραιτήθηκε πέρυσι διαμαρτυρόμενος για το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το Securities Markets Programme. 
 
«Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο η χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα να γίνει εθιστική, όπως ένα ναρκωτικό», σημείωσε ο κ. Weidmann.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/721154/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: