28.8.12

Τρία σενάρια για την έκθεση της τρόικα

Τρία σενάρια για την Έκθεση αξιολόγησης της τρόικα για την Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να χρειαστεί είτε νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είτε νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους, ενώ θέτει το ερώτημα του αν πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά εκτός στόχων στην υλοποίηση του Μνημονίου, γεγονός που αποδίδεται στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τροϊκανοί αξιωματούχοι διαφωνούν με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων για την ακριβή απόκλιση της χώρας από τους στόχους, ενώ κάνει λόγο για πρόσθετες περικοπές ύψους 20 έως 30 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να γίνουν στις δαπάνες για να επανέλθει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο.
Πολλά, αναφέρει το Reuters, θα εξαρτηθούν από την Έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα η οποία αναμένεται σε τρεις εβδομάδες, ενώ τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι θα λέει η Έκθεση αυτή:
  • Σενάριο 1ο: Η Τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι οριακά εκτός προγράμματος, αλλά μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά με περισσότερες περικοπές στις δαπάνες και μέτρα αύξησης των εσόδων.
  • Σενάριο 2ο: Η Τρόικα λέει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος να πετύχει τους στόχους της και πιθανόν ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη στήριξη της.
  • Σενάριο 3ο: Η Τρόικα αποφαίνεται ότι η Ελλάδα είναι εντελώς εκτός προγράμματος, δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της, και χρειάζεται νέα, βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους για να μην χρεοκοπήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες θα χρειαστεί να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, δηλαδή να γίνει το λεγόμενο κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα (OSI). Παράλληλα, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ενώ το πρώτο σενάριο είναι αυτό που θα ήθελαν οι πολιτικοί», τα δεύτερο (επιμήκυνση με νέο δάνειο) και το τρίτο σενάριο (νέο κούρεμα) φαίνεται να είναι πιο πιθανά». Αμφότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, «εγείρουν το ερώτημα αν η Ελλάδα που έχει ήδη δύο πακέτα διάσωσης ύψους 300 δισ. ευρώ, μπορεί να παραμείνει στο ευρώ».

http://www.bankwars.gr/2012/08/28/%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1/

______________________________________________________

ένα "σεντόνι" μπορώ να γράψω για το τι μπορεί να γράφει η έκθεση της τρόϊκας
πρόκειται για καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν το 2ο πακέτο στήριξης (το οποίο προήλθε από την έκθεση του ΔΝΤ, 30/11/11: http://www.skai.gr/files/1/pdf/imfgreece.pdf)

τι έλεγε το ΔΝΤ στα τέλη του 2011:
Ως μη βιώσιμο κρίνει το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμη και μετά από «κούρεμα» 50%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal

οι πιο light εκδοχές για να συνεχίσει η Ελλάς είναι είτε η έκδοση νέων ΕΓΔ είτε οι υποσχετικές προμηθευτών εσωτερικού

όμως το χρέος και η DSA μπορούν να βελτιωθούν ΜΟΝΟ (εκτός της περίπτωσης #OSI) μέσω α. μείωση επιτοκίων των δανείων της τρόικας
β. αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων της τρόικας

No comments: