29.8.12

Η απότομη προσγείωση του κ. Ολάντ


Η ραγδαία επιδείνωση της γαλλικής οικονομίας εξαντλεί την υπομονή της αγοράς ομολόγων

Bloomberg

Ο «μήνας του μέλιτος» του Φρανσουά Ολάντ με την αγορά ομολόγων μάλλον φθάνει στο τέλος του, τώρα που η οικονομική πραγματικότητα δείχνει τα δόντια της. Ο Γάλλος πρόεδρος, που επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα από τις 15νθήμερες διακοπές του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομία που έχει τρία τρίμηνα να αναπτυχθεί, με την ανεργία να αυξάνεται, το εμπορικό έλλειμμα να διογκώνεται και την υποχρέωση να καταρτίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο για το κλείσιμο δημοσιονομικής «τρύπας» άνω των 30 δισ. ευρώ το ερχόμενο έτος.
Οι προκλήσεις που έπονται ίσως υπονομεύσουν το ράλι των γαλλικών ομολόγων, που επέτρεψε στη χώρα να πωλήσει τίτλους με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά. Κατά τις πρώτες 100 ημέρες του κ. Ολάντ στην εξουσία, η διαφορά απόδοσης των 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους και πλέον. Η τάση, ωστόσο, ίσως αντιστραφεί. «Τα θεμελιώδη μεγέθη της γαλλικής οικονομίας -αυξανόμενη ανεργία, διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και δημοσιονομικό έλλειμμα- δεν θα στηρίξουν τα ομόλογά της», εκτιμούν οι αναλυτές.
Τα ομόλογα του γαλλικού Δημοσίου, που απώλεσαν τη βαθμολογία ΑΑΑ από τη Standard & Poor’s τον Ιανουάριο, έγιναν πιο ακριβά το 2012, ιδίως μετά την εκλογική νίκη του κ. Ολάντ. Το ράλι επήλθε καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωνε το βασικό επιτόκιό της σε πρωτοφανές ναδίρ και το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν, με την Ευρωζώνη να παραπαίει στο χείλος της ύφεσης και τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων να εκτινάσσονται πάνω από το 6%. Τους επενδυτές προσείλκυσε η σταθερότητα της Γαλλίας σε σχέση με τη λεγόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια και η επιμονή του κ. Ολάντ στον στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το ερχόμενο έτος, από 5,2% το 2011.
Τα γαλλικά ομόλογα είναι «πλούσια σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη», θεωρούν οι αναλυτές. «Το spread θα αποδειχθεί ευάλωτο αν αναζωπυρωθούν οι φόβοι για την περιφέρεια τις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες». Ο κ. Ολάντ θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο και για τον λόγο αυτό σπεύδει να εμπλουτίσει τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης. Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στις 23 Αυγούστου, κάλεσε τις χώρες του ευρώ να κινηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Ιουνίου για μια τραπεζική ένωση και τη χρήση των μηχανισμών στήριξης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την τόνωση της ανάπτυξης.
Είτε πάντως καταφέρουν είτε όχι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καθησυχάσουν τους επενδυτές, ο κ. Ολάντ γνωρίζει επίσης ότι έχει δύσκολο στόχο στην πατρίδα του. Βάσει επίσημων υπολογισμών, θα πρέπει να συγκεντρώσει 33 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων ή μείωση δαπανών ώς τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνησή του καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2013. Η τρύπα θα είναι μεγαλύτερη αν το υπουργείο Οικονομικών αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,2%. Κάτι που μοιάζει πιθανό εφόσον η Γαλλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη για τρία συναπτά τρίμηνα, το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να αυξάνονται τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.
Για πρώτη φορά από τις 15 Mαΐου, όταν ανέλαβε ο κ. Ολάντ, η πλειονότητα των Γάλλων ψηφοφόρων έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα. Ομως, για τους επενδυτές σε ομόλογα, ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι με το κόστος δανεισμού της Γαλλίας να παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ο κ. Ολάντ μπορεί να αναβάλει τις πολυπόθητες μεγάλες αλλαγές στην οικονομία για να μην προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/08/2012_493728

No comments: