28.8.12

Τον άλλο μήνα η πώληση της Εμπορικής

Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Credit Agricole, κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων β΄τριμήνου, προσθέτοντας ότι δεν έχει εισέλθει ακόμα σε προχωρημένες συνομιλίες με κάποια εκ των ενδιαφερόμενων τραπεζών. Ο γαλλικός όμιλος τονίζει ότι προτίθεται να διατηρήσει ποσοστό 10% στην Εμπορική και ότι η ανακοίνωση της απόφασης είναι θέμα εβδομάδων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το ΔΣ της Credit Agricole έχει αναγνωρίσει τις δεσμευτικές προσφορές που έλαβε στις 8 Αυγούστου για την εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής, Εμπορική. Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για την έναρξη πιο προχωρημένες συζητήσεις αναφορικά με οποιαδήποτε απ' αυτές τις προτάσεις λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΑΙΠΕΔ και την Κομισιόν ή για τους όρους και προϋποθέσεις στις οποίες θα υπόκειται η συναλλαγή».

Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας υποχώρησαν κατά 67% στα 111 εκατ. ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης από το μερίδιο που κατέχει στην ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo, ενώ τα αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν για ακόμα μια φορά και από την Εμπορική (απομειώσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ).


Με νέα κεφαλαιακή ένεση εκ μέρους των Γάλλων, για να καλυφθεί το άνοιγμα των 2-2,5 δισ. ευρώ στην Emporiki και με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ περίπου για τη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση κεφαλαίου, που θα προκύψει κατά τη συγχώνευση, σχεδιάζεται η έξοδος της Credit Agricole από την εγχώρια αγορά, παρά τις ενστάσεις που εξακολουθεί να διατηρεί το Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πίεση από ελληνικής πλευράς να καταβληθεί ένα «κόστος εξόδου» το οποίο θα κινείται στο επίπεδο των 2,5 - 3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης) και το οποίο πάνω κάτω, το θέτουν και οι τρεις μνηστήρες (Εθνική, Alpha, Eurobank) στις προσφορές που υπέβαλαν, μαζί με τα συνοδευτικά πολυσέλιδα κείμενα των aggreements.
Από πλευράς της, η Credit, η οποία έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιήσει την Emporiki και η οποία διαθέτει πλέον πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δεν φαίνεται πρόθυμη να πληρώσει έξοδα... εξόδου και για τον σκοπό αυτό, φαίνεται ότι έχει ήδη απευθυνθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες (θεωρώντας μη τυχαίο ότι και οι τρεις προσφορές θέτουν τον συγκεκριμένο όρο και ποσό).
Εν τω μεταξύ, τις προθέσεις της Credit Agricole για το αν θα παραμείνει ή όχι «στρατηγικά» στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουν να «οσμισθούν» οι διεθνείς αναλυτές κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου για τον γαλλικό όμιλο, τα οποία αναμένεται ότι θα αντανακλούν ζημιές, έναντι περυσινής κερδοφορίας για το συγκεκριμένο τρίμηνο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ζημιές 6,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 339 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2011, με παράλληλη πτώση 20% του τζίρου στα 4,42 δισ. ευρώ.
Ανεξαρτήτως του αν θα περιορίσουν τη συμμετοχή τους στο 10% ή και σε ακόμη χαμηλότερο ποσοστό, οι Γάλλοι δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει το αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην ελληνική αγορά, στην οποία η επένδυσή τους δεν πήγε σύμφωνα με τις προβλέψεις. Κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι η τύχη της γαλλικής επένδυσης θα κρινόταν από τη συνάντηση Σαμαρά-Ολαντ-Μέρκελ, δίνοντας δηλαδή πολιτικές προεκτάσεις για την πορεία της κρίσης και για το μέλλον επιβίωσης της χώρας στο περιβάλλον του ευρώ, τελικά όμως, από ό,τι φαίνεται, στις αποφάσεις των Γάλλων θα μετρήσει και η άποψη των αγορών, οι οποίες δεν βλέπουν θετικά τη συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες, το μήνυμα που λαμβάνει το στρατηγείο της Credit στο Παρίσι από τις αγορές πλέον και όχι από τα συμπεράσματα συναντήσεων ηγετών κρατών, είναι ότι η επένδυσή τους στην ελληνική θυγατρική θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές αποτυχημένη. Σήμερα, με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου (και με ιδιαίτερη μνεία στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου) οι αναλυτές οίκων του εξωτερικού αναμένεται ότι θα πιέσουν το επιτελείο της Credit στο να αποσπάσουν στο πλαίσιο του teleconference μία απάντηση διευκρινιστική, για το αν τους ενδιαφέρει μελλοντικά η Ελλάδα ως αγορά και επένδυση. Μάλιστα, αναμένεται να υποβληθούν και συγκεκριμένες ερωτήσεις για το ποιος θα είναι ο αγοραστής της συμμετοχής τους στην Emporiki, μετά τις τρεις προσφορές των ενδιαφερομένων και ποιο θα είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Το όνομα του νέου αγοραστή... από ό,τι φαίνεται θα το κρατήσουν κρυφό οι Γάλλοι για το επόμενο δεκαήμερο- δεκαπενθήμερο, μέχρι να αποφασίσουν ποια είναι η βέλτιστη προσφορά από όλες τις πλευρές. Ο υποψήφιος γαμπρός - τον οποίο στο τέλος θα πρέπει να εγκρίνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - θα κριθεί σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, ενώ αρχικά είχε διαφανεί ότι θα προκρινόταν μια προσφορά και ότι με αφορμή την επιλογή αυτή θα ξεκινούσαν συνομιλίες, τώρα η διαδικασία τροποποιείται, καθώς η Credit θα ξεκινήσει μάλλον επαφές και διαπραγματεύσεις με τους δύο εκ των τριών μνηστήρων, θέτοντας δηλαδή σε... ανταγωνισμό, τις δύο καλύτερες προσφορές.
Οι λεπτομέρειες επί του χρονοδιαγράμματος της σχετικής διαδικασίας αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι έως 15 Σεπτεμβρίου θα έχει λογικά «κλείσει» το θέμα. Σημαντική παράμετρος αποτελεί η πάγια θέση των εποπτικών Αρχών της χώρας και συγκεκριμένα της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία έχει θέσει όρους «ώστε να μην βγει ούτε ένα ευρώ εκτός Ελλάδος», αντιθέτως, να υπάρξει εισροή κεφαλαίων που θα καλύψει το χρηματοδοτικό άνοιγμα. Εξ ου και το κατώτατο όριο των 2,3-3 δισ. ευρώ που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι ως τίμημα... αποχώρησης ή κόστος εξόδου.

Πώς κινήθηκαν οι μετοχές των «μνηστήρων»
Χρηματιστηριακά... αποτυπώνονται πληροφορίες και τάσεις, άλλοτε πραγματικές, άλλοτε «κερδοσκοπικές». Χθες, αρκετοί traders έλαβαν βραχυπρόθεσμες θέσεις στους τίτλους των τριών τραπεζών - μνηστήρων της Emporiki Bank, ελπίζοντας στην αποκόμιση ισχυρών κερδών μόλις η υπόθεση της αποεπένδυσης της Credit ολοκληρωθεί και ένας νέος γύρος ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα επέλθει. Το μισό σχεδόν του ημερήσιου τζίρου απέσπασαν χθες οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και της Alpha Bank. Σε συνολικό τζίρο 30 εκατ. ευρώ, ο τίτλος της Εθνικής παρουσίασε τζίρο της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και άλλα 5,07 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος των μετοχών της Alpha Bank.
H πορεία των τίτλων ήταν η ακόλουθη: Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το 1,50 ευρώ, στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στα 1,43 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,88%. Η μετοχή της Alpha Bank, που υποχώρησε κατά 3,47%, κλείνοντας στα 1,39 ευρώ, είχε κάποια στιγμή το πρωί ανέλθει στο επίπεδο του 1,50 ευρώ.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1789772&nt=103

No comments: