15.9.12

Ενεση ρευστότητας 1,7 δισ. ευρώ μέσω ΕΤΕπ Από Νοέμβριο θα δοθούν τα πρώτα 750 εκατ.

Συνολική ρευστότητα 1,7 δισ. ευρώ έως το 2015 και άμεσα (τον Νοέμβριο) 750 εκατ. ευρώ κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεπάγεται η συμφωνία που υπέγραψε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον γερμανό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη βούλησή μας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», η ΕΤΕπ προτίθεται να στηρίξει άμεσα την Ελλάδα με ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των ανωτέρω ποσών δεν συνδέεται με την αξιολόγηση της τρόικας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ όπως γινόταν μέχρι πρότινος από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Η αλλαγή στάσης των τελευταίων εβδομάδων αποτελεί ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, ενώ συνδέεται και με τις ενέργειες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η συμφωνία κλείδωσε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή των κ.κ. Χόγερ, Στουρνάρα και Χατζηδάκη.
Το κείμενο που υπεγράφη αποτελεί ουσιαστικά ένα πρωτόκολλο εγγυήσεων, με το οποίο απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις υπό την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Συνδέεται με τη συμφωνία που υπεγράφη την άνοιξη του 2012 για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δισ. ευρώ και έως τώρα δεν είχε ενεργοποιηθεί.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα διοχετεύσει δάνεια συνολικού ποσού 1,7 δισ. ευρώ έως το 2015, από τα οποία 1,4 δισ. ευρώ αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα πρώτα 900 εκατ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και από αυτά τα 750 εκατ. ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2012.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Από τον Οκτώβριο οι εμπορικές τράπεζες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκά επιτόκια από την ΕΤΕπ. Θα διατεθούν δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων επιχειρηματικής κίνησης για οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες. Τα δάνεια επιχειρηματικής κίνησης θα παρέχουν μια σταθερή βάση κεφαλαίου κίνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις, που ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ότι θα χρηματοδοτούνται δαπάνες σχετικές με τον εμπορικό κύκλο της επιχείρησης, όπως αγορές πρώτων υλών και εξοπλισμού, διατήρηση αποθεμάτων, μισθοδοσία, σχετιζόμενα γενικά έξοδα, απαιτήσεις πελατών οι οποίες υποστηρίζονται από τιμολόγια ή αντίστοιχα παραστατικά.
Εκτός από τους μικρομεσαίους, το πρωτόκολλο αφορά επίσης δάνεια προς τη ΔΕΗ και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων καθώς και τη χρηματοδότηση του Μετρό.

Συμφωνία για τους οδικούς άξονες
Νωρίς το απόγευμα, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Χατζηδάκης συζήτησε με τον κ. Χόγερ ολόκληρη τη βεντάλια των θεμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης με έμφαση στη συμμετοχή της ΕΤΕπ στα μεγάλα έργα και ειδικώς στους αυτοκινητοδρόμους. Οι άμεσες κινήσεις αφορούν σε πρώτη φάση  τα έργα στους αυτοκινητόδρομους Μορέας (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη) και Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα).
Παραλλήλως, πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι πρόθεση της ΕΤΕπ είναι να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς όλα τα έργα στην οδική σύνδεση Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη, χάρη στη στήριξη με ρευστότητα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και με τη χρήση εγγυήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι που επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά. «Σήμερα έχουμε μία ακόμα θετική είδηση μέσα στο γκρίζο φόντο της κρίσης», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση. 
 
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4751899
 
 

No comments: