15.9.12

Egan-Jones: Σε ΑΑ- από ΑΑ υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ, λόγω... QE3

Σε ΑΑ- από ΑΑ προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένεων Πολιτειών ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Egan-Jones.
Ο Egan-Jones εκτιμά ότι το αμερικανικό χρέος το 2013 θα αυξηθεί στο 110% του ΑΕΠ, όταν συγκριτικά το ισπανικό βρίσκεται στο 68,5%.
Υπενθυμίζεται ότι προ 3 ημερών ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από την Fed ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υποβάθμιση.
Χθες νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης -QE3- ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve αγοράζοντας 40 δισ. δολάρια μηνιαίως σε τίτλους που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια (ΜΒS).
Μάλιστα, αποφάσισε να διατηρήσει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκιά της -ευρους 0-0,25%- ως τα μέσα του 2015, αντί για τα τέλη του 2014, διατηρώντας παράλληλα και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, Operation Twist.
Να σημειωθεί ότι στόχος του Operation Twist είναι η μείωση του επιτοκίου των ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας.
"Δρούμε για να στηρίξουμε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Fed, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα θα κατευνάσουν τις μακροπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά στεγαστικών και θα ελαφρύνουν τις πιστωτικές συνθήκες.
"H oικονομία των ΗΠΑ παραμένει ακόμη αδύναμη ώστε να στηρίξει τη μείωση της ανεργίας", εκτιμά η Fed.
Από τα 12 μέλη της Fed με δικαίωμα ψήφου, με τις αποφάσει διαφώνησε ο Jeffrey Lacker, επικεφαλής της Fed στο Ριτσμοντ.

bankingnews

No comments: