12.9.12

Νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed αναμένουν οι αγορές


Bloomberg

Την πρωτοφανή αποφασιστικότητα του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων με σκοπό την τόνωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, καθώς αγορές και οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέο γύρο αγορών ομολόγων μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, που αρχίζει σήμερα. Εχει προηγηθεί σχετική τοποθέτηση του Μπεν Μπερνάνκι στο τέλος Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί νέος γύρος αγορών ομολόγων για να μειωθεί η ανεργία στις ΗΠΑ, που παραμένει επίμονα πάνω από το 8% επί 43 συναπτούς μήνες.
Οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα ενός νέου γύρου αγοράς ομολόγων. Οι Decision Economics Inc. και IHS Global Insight προβλέπουν πως ένας γύρος αγορών ύψους 600 δισ. δολαρίων θα ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης το 2013 στη χειρότερη περίπτωση λιγότερο από 0,1% και στην καλύτερη όχι περισσότερο από 0,4%. Παράλληλα, η Macroeconomic Advisers εκτιμά πως αγορές ομολόγων ύψους 675 δισ. δολαρίων θα αυξήσουν την ανάπτυξη κατά 0,2% μέσα στο επόμενο έτος και θα μειώσουν την ανεργία κατά 0,2%.
Οπως, όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ο Μπεν Μπερνάνκι θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσει την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας. Από τις 31 Αυγούστου, οπότε δήλωσε πως «η στασιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί σοβαρότατο λόγο ανησυχίας», έχουν μεσολαβήσει τα απογοητευτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας στις 7 Σεπτεμβρίου και αφορούσαν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας κατά τον Αύγουστο. Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 96.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σε σχετική έρευνα του Bloomberg οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν 130.000 νέες θέσεις. Ετσι, η ανεργία υποχώρησε οριακά μόλις στο 8,1% από το 8,3%. Εξίσου δυσοίωνη είναι, άλλωστε, η συρρίκνωση που σημείωσε τον Αύγουστο, για τρίτο συναπτό μήνα, ο κλάδος της μεταποίησης καταγράφοντας την πλέον παρατεταμένη υποχώρηση από το 2009 και την αρχή της παγκόσμιας κρίσης.
Εμπορικό έλλειμμα Χθες, άλλωστε, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά τέσσερις μήνες, καθώς η κρίση που πλήττει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έχει μειώσει τη ζήτηση για αμερικανικές εξαγωγές. Ειδικότερα, το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 0,2% φθάνοντας τα 42 δισ. δολάρια από τα 41,9 δισ. τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα μειώθηκαν οι αμερικανικές εξαγωγές κατά 1%, στα 183,3 δισ. δολάρια, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των φορτώσεων αυτοκινήτων, μετάλλων και καταναλωτικών προϊόντων.
Στο μεταξύ, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να προβεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης αν το επόμενο έτος δεν επιτευχθεί συμφωνία των δύο κομμάτων για τη μείωση του χρέους. Εχει προηγηθεί, τον Αύγουστο, η απόφαση της Moody’s να θέσει σε αρνητική προοπτική τη βαθμολογία των τριών Α που διαθέτουν οι ΗΠΑ και να τις υποβαθμίσει στο Αα1 αν δεν επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_12/09/2012_495141

No comments: