14.9.12

Gordon Brown: Τα καλά νέα είναι πως μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ, τα κακά νέα είναι πως η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει Ιαπωνία

Τα... υπέρ και τα κατά της τρέχουσας κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας επιχειρεί να αναλύσει σε άρθρο - παρέμβασή ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Gordon Brown.
Όπως χαρακτηριστικά συνοψίζει: Τα καλά νέα είναι πως μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ, ούτε η Ισπανία θα χρεοκοπήσει. Τα κακά νέα είναι όμως πως η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει Ιαπωνία...
Μετά από χρόνια δισταγμού και πανικού, σημειώνει ο Brown, η Ευρώπη πλέον αποδέχθηκε κάτι που συνιστά απλή λογική. Πως το ευρώ χρειάζεται έναν δανειστή ύστατης ανάγκης.
Οι Ευρωπαίοι, συνεχίζει, έχουν εντυπωσιαστεί από τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi, o οποίος δεσμεύθηκε για νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Κατά τον Brown, η ΕΚΤ έδρασε την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποτραπεί το χάος από την ισπανική και την ελληνική κρίση.
"Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, ούτε η Ισπανία θα χρεοκοπήσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο", σχολιάζει.
Όλα καλά μέχρι εδώ εξηγεί, αλλά συνεχίζει: Δεν είναι αρκετά: Η παρέμβαση της ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, αλλά όχι και να βάλει φρένο στην ύφεση της Ευρωζώνης.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια: Ο ευρωπαϊκός νότος δεν είναι ανταγωνιστικός. Η επιδείνωση των οικονομιών θα συνεχιστεί. Επομένως, η Ευρώπη του 2012 αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα - οικονομικής αδυναμίας και επιδείνωσης του χρέους - που αντιμετώπιζε για 25 ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία.

bankingnews

No comments: