14.9.12

SG: Ράλι στο ΧΑ με Grexit

Την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις τις Ελλάδας με τους επίσημους δανειστές της συνεχίζονται, προκειμένου η ζώρα να λάβει την επόμενη δόση και την επιμήκυνση το χρόνου προσαρμογής, κάποιοι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να μιλούν για Grexit. Η SocGen σε νέα έκθεσή της εκτιμά πως οι ελληνικές μετοχές θα εκτοξευθούν στα ύψη, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και παράλληλα δίνει την άποψη της για το ποιές αγορές θεωρούνται ασφαλείς σήμερα, και ποιές όχι.
Η κρίση στην Ευρωζώνη και τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Ισπανία και την Ελλάδα θυμίζουν τις κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές την δεκαετία του 1990, επισημαίνει η τράπεζα. Εκείνη την εποχή, τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών προκάλεσαν μαζικά defaults και / ή υποτιμήσεις, και σημαντικές απώλειες για τους ξένους επενδυτές. Αυτό υπογραμμίζει, σύμφωνα με τη SocGen, ότι οι εξωτερικές ανισορροπίες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά και παραμένει ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή πιο συγκεκριμένα , η συσσώρευση των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών με βάση τις καθαρές θέσεις στο εξωτερικό ( IIP – international investment positions ), ουσιαστικά δείχνει πόσα χρήματα έχει παρκάρει μια χώρα έξω από τα σύνορά της (μετά την αφαίρεση των assets των ξένων).

Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για τους επενδυτές, τονίζει η SocGen αφού μπορούν να διαμορφώσουν το χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα έτσι ώστε να έχουν έκθεση σε χώρες που έχουν καθαρή αξία στο εξωτερικό, και όχι σε εκείνες που έχουν σημαντικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Αυτό έχει να κάνει με τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, από μακροοικονομική σκοπιά. Είναι σημαντικό, διότι, ακόμη και υγιείς αντισυμβαλλόμενοι σε μια χρεοκοπημένη χώρα δεν μπορούν να αποφύγουν την κατάρρευση.

Για παράδειγμα, σημειώνει η τράπεζα, σύμφωνα με τον δείκτη IIP, η Αυστραλία θεωρείται «φτωχό σπίτι»: Υπερβολικό χρέος των νοικοκυριών, η χρηματoδότηση του κλάδου της εξόρυξης είναι υπερβολικά εξαρτώμενη από το εξωτερικό και τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή η Κίνα επιβραδύνεται.

Από την άλλη, η Νορβηγία είναι «πλούσιο σπίτι», αφού έχει ισχυρή εξωτερική θέση αλλά το ίδιο και το Χονγκ Κονγκ, επειδή είναι, μαζί με τη Σιγκαπούρη, η ασιατική υπερδύναμη στις συναλλαγές και διαχειρίζεται προσεκτικά τα εμπορικά πλεονάσματά του.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τη SocGenb, οι χώρες με μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Οι ασφαλέστερες χώρες για επενδύσεις, είναι το Χονγκ Κονκγ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Ισραήλ.

Χρηματιστηριακά, όπως επισημαίνει η τράπεζα, η Νορβηγία και η Ελβετία θεωρούνται και ασφαλείς αλλά και ελκυστικές, ενώ οι χώρες της ευρωπεριφέρειας θα πρέπει να αποφευχθούν. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Ελβετία έχει την πιο γερή εξωτερική θέση στον κόσμο, το ελβετικό φράγκο είναι υπερβολικά υποτιμημένο σε σχέση με τον ευρώ, κι έτσι συστήνεται αύξηση των τοποθετήσεων στον δείκτη SMI.

Σε ότια αφορά τις ελληνικές μετοχές, η Societe επισημαίνει πως η ιστορία δείχνει ότι το χρηματιστήριο μίας χώρας τείνει να εκτοξεύεται στην περίπτωση μίας μεγάλης υποτίμησης, ειδικά όταν η κρίση έχει ωριμάσει.

Η εμπειρία της Αργεντινής υποδηλώνει ότι μία Grexit θα δώσει το σήμα για ένα τεράστιο και άνευ προηγουμένου ράλι στις ελληνικές μετοχές. Παρόλο που οι προκλήσεις της Ελλάδας σήμερα είναι διαφορετικές από αυτές της Αργεντινής τότε, ωστόσο ο αντίκτυπος στην αγορά αναμένεται να είναι παρόμοια δυναμικός. Όπως σημειώνεται, το χρηματιστήριο της Αργεντινής σημειώνει συσσωρευτικές αποδόσεις της τάξης του 57% στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν του default τον Ιανουάριο του 2002, και από την στιγμή της υποτίμησης του πέσο, το ράλι στην αγορά της τα επόμενα πέντε χρόνια, άγγιξε το εντυπωσιακό 600%.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1799179&nt=103

No comments: