8.1.08

Κακό για τις μετοχές...

Πληθωριστικοί τριγμοί στα θεμέλια της οικονομίας

...Ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 3,9% τον Νοέμβριο, παρέμεινε στο... ύψος του και τον Δεκέμβριο. Εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ αναφέρουν ότι έκλεισε στην περιοχή του 3,8% με 4%, με πιθανότερο σημείο ”ισορροπίας” το 3,9%. Όταν δε ερωτάται ο αρμόδιος γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ για το πώς βλέπει τους επόμενους μήνες, επισημαίνει τη μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και τις ”δυσοίωνες προβλέψεις” εγχώριων και ξένων οικονομικών αναλυτών.
Βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων ο μαύρος χρυσός, η τιμή του οποίου μπορεί να απομακρύνθηκε από το ρεκόρ των 100 δολαρίων, παράλληλα όμως δεκαπλασιάστηκαν τα συμβόλαια των δικαιωμάτων προαίρεσης για αγορά πετρελαίου έναντι 200 δολαρίων (!) το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Έτερος ρυθμιστής του πληθωρισμού οι τιμές των τροφίμων, για τις οποίες οι εκτιμήσεις αναφέρουν συνέχιση της ανοδικής τους πορείας έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Όσο για τον ανταγωνισμό, τα κερδοσκοπικά φαινόμενα που παρατηρούνται τόσο στην αγορά των καυσίμων όσο και στα τρόφιμα με τις διαρκείς και μεγάλες ανατιμήσεις αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά έχει ακόμα ...δρόμο μπροστά της μέχρι να λειτουργήσει με κανόνες ανταγωνισμού.
..... Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο διατηρεί τον στόχο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4% το 2008. Όμως, αν η κατανάλωση υποστεί κάμψη, σενάριο διόλου απίθανο, μοιραία θα υπάρξουν πιέσεις και στην ανάπτυξη και στα έσοδα του προϋπολογισμού. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι φοροεκπλήξεις, με πρώτη την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τελευταία (;) την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
http://www.euro2day.gr/articles/148023/

No comments: