13.1.08

Marfin Analysis: Περιθώριο ανόδου 12% το 2008

Τιμή-στόχο στις 5.793 μονάδες θέτει για το Γενικό Δείκτη το 2008 η Marfin Analysis, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 12% εντός του έτους μετά από άνοδο 18% το 2007, στην έκθεσή της με τίτλο ”Μετοχική Στρατηγική 2008: Η αξία των κερδών”.
Η Marfin βασίζει την εκτίμηση για το Γενικό Δείκτη κυρίως στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μέση αύξηση των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων το 2008 εκτιμάται στο 18% έναντι 8% για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το 2007 ολοκληρώθηκε με περισσότερα παγκόσμια ρίσκα και ανησυχίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η ταχύτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή, τα ανθεκτικά λειτουργικά χαρακτηριστικά έναντι του ρίσκου, αλλά και η έκθεση στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να στηρίξουν την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών.
Εντός της εγχώριας αγοράς, η Μarfin αναγνωρίζει την πιθανότητα υποαπόδοσης των μετοχών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου έχει μειωθεί. Επίσης, εκτιμά ότι εντός του έτους, οι μετοχές που βασίζονται σε ”στοιχήματα ανάπτυξης” θα έχουν μεγαλύτερο premium σε σχέση με τις μετοχές ”αξίας”, καθώς οι μετοχές ανάπτυξης είναι πιο σπάνιες στην Ευρώπη.
H χρηματιστηριακή προβλέπει έντονη μεταβλητότητα στην αρχή του έτους, σημειώνοντας όμως ότι η ελληνική αγορά έχει τις προϋποθέσεις να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.
--Κορυφαία επιλογή η Εθνική, τα top picks
Στα πλαίσια αυτά, κορυφαία επιλογή της Marfin Analysis για το 2008 είναι η Εθνική Τράπεζα (τιμή στόχος 55 ευρώ, ”buy”), ενώ στα top picks της ακολουθούν (κατά σειρά) οι Alpha Bank (31 ευρώ, ”buy”), Ελληνική Τράπεζα (6,10 ευρώ, ”buy”), Ελληνικά Πετρέλαια (12 ευρώ, ”accumulate”), ΟΠΑΠ (32,80 ευρώ, ”buy”), Intralot (16,70 ευρώ, ”buy”), Μυτιληναίος (18,35 ευρώ, ”buy”), Jumbo (29,20 ευρώ, ”buy”), ΓΕΚ (14,40 ευρώ ”buy”), Νεοχημική (31 ευρώ,”buy”) και Μηχανική (10,20 ευρώ, ”buy”).
---Οι κυριότερες θεματικές επιλογές για το 2008 με βάση
** Tον ισολογισμό
Στα ”στοιχήματα” του 2008 με βάση τον ισολογισμό τους, η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει τις Coca Cola 3E (27 ευρώ, ”hold”), ΕΧΑΕ (23,90 ευρώ, ”hold”), Intralot, ΟΠΑΠ, Τιτάν (38 ευρώ, ”hold”) και ΟΤΕ (υπό αναθεώρηση).
* Τα σενάρια αναδιάρθρωσης
ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα (4,20 ευρώ, ”accumulate”), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (13,20 ευρώ, ”hold”), Εμπορική Τράπεζα (18,30 ευρώ, ”sell”), Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ (29,80 ευρώ, ”hold”), αποτελούν τα ”στοιχήματα” αυτού του έτους, με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.
* Τις επιχειρηματικές εξελίξεις
Επίσης, με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις εκτός εξαγορών-συγχωνεύσεων, η Marfin Analysis ξεχωρίζει τις Coca Cola 3E, ΔΕΗ, Frigoglass (23,70 ευρώ, ”buy”), Τιτάν, Folli Follie (30 ευρώ, ”hold”) και ΕΥΔΑΠ
* Τις πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις
Με βάση το ενδεχόμενο εξαγοράς-συγχώνευσης συγκαταλέγει τις Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Νεοχημική, Ιασώ , Τέρνα (14,40 ευρώ, ”accumulate”) και ΜΕΤΚΑ (20,10 ευρώ, ”buy”).

Οι ελληνικές τράπεζες το 2008
Το ιστορικό premium των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου είναι δικαιολογημένο, καθώς η αύξηση των κερδών ανά μετοχή συνεχίζει να υπερβαίνει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέγεθος, και μάλιστα με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% και 22% το 2008 και το 2009 αντίστοιχα, έναντι 9,3% και 11,4% για τις τράπεζες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Eurostoxx Banks.
Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να απολαμβάνει ισχυρής αύξησης κερδοφορίας, κυρίως βάσει του δανεισμού των νοικοκυριών, παρά την αποδεδειγμένη συμπίεση των spreads.Στα θετικά των ελληνικών τραπεζών συγκαταλέγεται ακόμη η μηδενική έκθεσή τους στα CDO’s ή εργαλεία που βασίζονται στην αμερικανική αγορά subprime, καθώς χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για να χρηματοδοτήσουν την οργανική τους ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την Marfin, το ”άνοιγμα” των ελληνικών τραπεζών στις αγορές των Βαλκανίων είναι ιδιάζουσας σημασίας, εκτιμώντας ότι από την ευρύτερη περιφέρεια (περιλαμβανομένης και της Τουρκίας) θα προέρχεται το 30% του συνόλου των κερδών προ φόρων των ελληνικών τραπεζών έως το 2009.
Οι κορυφαίες της τραπεζικές επιλογές είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, ενώ ”στοιχήματα αναδιάρθρωσης” αποτελούν οι μετοχές των Εμπορικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής, ”στοιχήματα αποτίμησης” η Alpha Bank και η Eurobank και ”στοιχήματα με βάση την προοπτική εξαγοράς”, η Alpha Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
http://www.euro2day.gr/articles/148410/

No comments: