10.7.08

Iσπανική επένδυση 500 εκατ. € σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Η ισπανική Acciona σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στον κλάδο αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο επενδύσεων ισπανικών εταιρειών στην ελληνική αγορά.
Ο Fernando Ferrera, επικεφαλής επενδύσεων στην Ευρώπη της Acciona Energy, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις βασικές αγορές για την εταιρεία στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Πολωνία.
Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ φιλόδοξοι, όπως και στην Ισπανία, πρόσθεσε ο Ferrera, στο περιθώριο συνεδρίου ισπανικών εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θέλουμε να εξαγάγουμε την πείρα που έχουμε στην Ισπανία στην ελληνική αγορά... Η Ελλάδα παραμένει 8-9 χρόνια πίσω από την Ισπανία (στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Η Acciona διαθέτει επί του παρόντος ένα πάρκο αιολικής ενέργειας 36 MW στην Ελλάδα, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή άλλα 16 MW.
Ωστόσο, η δραστηριότητα της εταιρείας αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά. Εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει άλλα 1.500 MW, αλλά κάποια από τα σχέδιά της μπορεί να ανασταλούν λόγω οικονομικών θεμάτων ή περιβαλλοντολογικών ανησυχιών, δήλωσε ο Ferrera στο Reuters.
«Θέλουμε να παράγουμε 350 MW τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ferrera, προσθέτοντας ότι η επένδυση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ βάσει της μέσης τιμής των 1,3-1,5 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ.
Η εταιρεία ενδιαφέρεται ακόμη για την ανάπτυξη και άλλων επιχειρηματικών σχεδίων στη χώρα, όπως στους κλάδους της ηλιακής ενέργειας και των κατασκευών.
Ανώτατα στελέχη ισπανικών εταιρειών, όπως η εταιρεία παραγωγής γεννητριών αιολικής ενέργειας Gamesa και η εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας Iberdrola Renovables συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Jose Luis Rodriguez Zapatero στη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Πηγή: Reuters

No comments: