4.3.09

Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και μείωση του κατώτατου μισθού συστήνει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Τη μείωση της φορολογίας του εισοδήματος από εργασία, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί η παραοικονομία, συστήνει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει την περιορισμένη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στη χώρα, για την αντιμετώπιση των οποίων θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.
Ετσι, προτείνει στην κυβέρνηση περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιπλέον, συστήνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας αλλά και του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να συνεχισθεί και να συμπεριλάβει αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και στο ποσοστό αναπλήρωσης, ώστε να μειωθεί η «έμμεση φορολογία» για την απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά αντικίνητρα που αποθαρρύνουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται είναι τα υψηλότερα μεταξύ των μελών του, και εκτιμά ότι κρατούν χαμηλά το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων άνω των 55 ετών. Οπως σημειώνει, μάλιστα, ένα σημαντικό κανάλι πρόωρης συνταξιοδότησης δίνουν οι προβλέψεις για μία σειρά από βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και συστήνει τον στενότερο ορισμό τους. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι συντάξεις αναπηρίας θα πρέπει να καθορίζονται αυστηρά με ιατρικά κριτήρια, τα οποία θα αξιολογούνται από ανεξάρτητους ιατρούς.
Ο διεθνής οργανισμός ζητά επίσης τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του εισοδήματος από εργασία, επισημαίνοντας ότι το ισχύον καθεστώς ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η φορολογική επιβάρυνση θα πρέπει να μειωθεί μεσοπρόθεσμα, και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα να αντισταθμιστούν από μείωση των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση «που απορροφά μεγάλο ποσοστό των δημοσίων δαπανών χωρίς αποδείξεις ότι προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες». Επιπλέον, συστήνει συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, ζητά να διευκολυνθεί η είσοδος στην αγορά εργασίας, και με δεδομένη την υψηλή ανεργία των νέων προτείνει αυτό να γίνει με μείωση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, προτείνει τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των χαμηλόμισθων εργαζομένων, κάτι που θεωρεί ότι το κράτος θα μπορούσε να αντισταθμίσει με εξοικονόμηση δαπανών σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, «για παράδειγμα τη μείωση των υπεράριθμων στον δημόσιο τομέα». Συστήνει ακόμη επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στους κλάδους δικτύων, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και επιτάχυνση της αποδέσμευσης του δικτύου από την εμπορική του εκμετάλλευση στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών και της ΔΕΗ.
Τέλος, προτείνει να αυξηθεί η ποιότητα της επίσημης εκπαίδευσης, με βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στα σχολεία. Ο ΟΟΣΑ συστήνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση από το σχολείο στην εργασία. Ζητά δε συνέχιση με πιο αποφασιστικές αλλαγές, που θα δώσουν στα πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτονομία και θα συνδέσουν τη χρηματοδότηση με τις επιδόσεις τους. Αν και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το εισοδηματικό χάσμα από τα πλουσιότερα μέλη του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι το χάσμα της παραγωγικότητας παραμένει μεγάλο. Στα θετικά, επισημαίνει την πρόοδο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις δικτύων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας στην ανώτερη εκπαίδευση και τη μείωση των κινήτρων που δίνονται για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_04/03/2009_305692

No comments: