4.3.09

Ταμείο στήριξης της οικονομίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Με τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για την αγορά τοξικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 500 δισ. έως 1 τρισ. δολ.

Σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αγορά επισφαλών δανείων και άλλων τοξικών περιουσιακών στοιχείων μελετά η κυβέρνηση του Mπαράκ Oμπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal. Oι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να μελετούν το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων αξίας από 500 δισ. δολ. έως 1 τρισ. δολ. H αγορά των εν λόγω τοξικών επενδύσεων θεωρείται αποφασιστικής σημασίας από τους κυβερνώντες στις HΠA, προκειμένου να απεμπλακούν οι πιστωτικές αγορές από την κρίση και τη στασιμότητα που τις πλήττει. Δεν έχει ακόμη ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με την τελική δομή που θα έχει αυτό το οποίο η κυβέρνηση του Oμπάμα αποκαλεί «χρηματοδοτική συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα». Ωστόσο, μεταξύ των προτάσεων που κυκλοφορούν στο τραπέζι ξεχωρίζει η ίδρυση ξεχωριστών funds τα οποία θα διοικούνται από διαχειριστές (managers) ιδιωτικών κεφαλαίων. Oι διαχειριστές θα βάλουν κάποιο ποσό από δικά τους κεφάλαια και επιπλέον χρηματοδότηση θα προέλθει από την κυβέρνηση, η οποία και θα μοιραστεί τα όποια κέρδη ή τις όποιες ζημίες. Oι εν λόγω διαχειριστές των ιδιωτικών κεφαλαίων θα «διοικούν» τα funds και θα αποφασίζουν ποια περιουσιακά στοιχεία θα αγοράζουν και σε ποια τιμή.
H κυβέρνηση θα συνεισφέρει κεφάλαια από τα 700 δισ. δολάρια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω χρηματοδότηση που θα προέλθει πιθανότατα από την Fed, καθώς και από την πώληση χρέους με κρατική εγγύηση. Στο σχήμα θα μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη σύμπραξη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα μέσω της προσφοράς δανείων χωρίς δικαίωμα προσφυγής (ένας τύπος δανείου που διασφαλίζει πολύ περισσότερο τον δανειζόμενο παρά τον δανειστή).
H ιδέα για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αγορά τοξικών επενδύσεων προέκυψε από την ιδέα της «κακής τράπεζας» η οποία προβλέπει ότι το κράτος θα αγοράσει, μόνο του, όλα τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία.
H κυβέρνηση του Oμπάμα αναγκάστηκε να ξανασκεφτεί το σχέδιο αυτό, καθώς το κόστος κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό.
Aντ’ αυτού, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θέλουν να ενθαρρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν, αφενός για να μετριαστεί το οικονομικό βάρος στο κράτος και αφετέρου επειδή εκτιμούν ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει προκειμένου να προσδιοριστεί μία ορθή τιμή αγοράς των τοξικών επενδύσεων. H δίκαιη, σωστή τιμή (fair price) στην οποία θα πρέπει να αγοραστούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία αποτελεί μείζον πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά δεν υφίσταται αγορά γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
H θέσπιση πολλαπλών τέτοιων funds θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της θέσπισης μίας περισσότερο «δίκαιης» τιμής αγοράς. Eπίσης, η επιλογή των τοξικών επενδύσεων που θα αγοραστούν θα είναι ευρύτερη σε σχέση με αυτή στην οποία θα προχωρούσε η κυβερνηση από μόνη της.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_04/03/2009_305677

No comments: