21.1.10

Ο B. Obama "μαντρώνει" τις μεγάλες τράπεζες

Όπως «φοβόταν» η Wall Street, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την επιβολή νέων μέτρων με τα οποία θα προωθείται η χαλιναγώγηση των τραπεζών, όσον αφορά τόσο το μέγεθός τους, όσο και οι διαθέσεις τους για ρίσκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πολύ πιο εύρωστο απ’οσο ήταν ένα χρόνο πριν, συνεχίζει να λειτουργεί με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που το οδήγησαν στην σχεδόν καταστροφή του.»

Συγκεκριμένα, ο κ. Obama δήλωσε ότι θα προτείνει να τεθούν νέα όρια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των ιδίων των τραπεζών (proprietary trading), καθώς και στις σχέσεις των εμπορικών τραπεζών με hedge funds και εταιρίες private equity.

Βάσει των προτάσεων του κ. Obama, θα απαγορεύεται στις τράπεζες ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν τράπεζα, να κατέχουν να επενδύουν ή να γίνονται χορηγοί σε hedge fund ή private equity fund.

Επίσης, θα απαγορεύονται οι συναλλαγές proprietary, οι οποίες αφορούν τις τοποθετήσεις των εμπορικών τραπεζών στις χρηματιστηριακές αγορές για ίδιο όφελος και όχι εκ μέρους των πελατών τους. Αυτού του είδους οι συναλλαγές, υπήρξαν εξαιρετικά επικερδείς για τις τράπεζες στο παρελθόν, αλλά επίσης συνέβαλαν πολύ στην χρηματιστηριακή μεταβλητότητα.

Επιπλέον, ο κ. Obama προτείνει να περιοριστεί ο συγκεντρωτισμός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, θέτοντας όρια στην ανάπτυξη των μεριδίου αγοράς των υποχρεώσεων (liabilities) των μεγαλύτερων οίκων, που θα εφαρμόζονται προσθέτως στις υπάρχουσες ποσοστώσεις στα μερίδια αγοράς των καταθέσεων (deposits).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε με πτώση που έφτασε το 2% για τους βασικούς δείκτες, στις προτάσεις Obama, ενώ οι απώλειες για τις μεγάλες τράπεζες του έθνους ξεπέρασαν το 5%. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας Vix, εκτινάχθηκε πάνω από 14% μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Οι προτάσεις προβλέπεται να έχουν επίδραση στην δραστηριότητα ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η JPMorgan Chase.

Οι προτάσεις θα τεθούν προς έγκριση στο Κογκρέσο, όπου οι προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Προέδρου έχουν συναντήσει κάποιες αντιστάσεις σε ορισμένους βουλευτές και το χρηματοπιστωτικό «λόμπι.»

Πάντως ο κ. Obama δήλωσε ότι είναι έτοιμος «να δώσει μάχη» με τον τραπεζικό κλάδο και το χρηματοπιστωτικό λόμπι, προκειμένου να επιβληθούν τα νέα μέτρα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/565809/ArticleNewsWorld.aspx

Η δεύτερη πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στόχο να περιορίσει το μέγεθος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται αναθεωρώντας το υφιστάμενο όριο του 10% στο μερίδιο των ασφαλισμένων καταθέσεων.

Από το 1994 καμία τράπεζα δεν μπορεί να έχει περισσότερο από το 10% των ασφαλισμένων καταθέσεων της χώρας. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει το όριο αυτό να περιλαμβάνει και τις μη-ασφαλισμένες καταθέσεις καθώς και άλλα πάγια.

http://www.capital.gr/News.asp?id=892606

Buffett: Διάσπαση των μεγάλων τραπεζών με το σχέδιο Ομπάμα

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ όπως η Goldman Sachs είναι πολύ πιθανό να διαχωρίσουν τις τραπεζικές τους δραστηριότητες αν οι προτάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τεθούν σε ισχύ, εκτίμησε ο Warren Buffett σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business.

"Ένα τέτοιο βήμα είναι το πιο λογικό", δήλωσε ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε προβλήματα με το νόμο Glass-Steagall που κρατούσε τις τράπεζες μακριά από επενδυτικές δραστηριότητες.

Σημείωσε παράλληλα ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην Goldman Sachs, ενώ εκτίμησε ότι θα κρατήσει τις μετοχές για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Επισήμανε τέλος ότι τα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων τραπεζών θα πρέπει να λογοδοτούν για την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και για τις ζημιές στα ιδρύματα τους ώστε να μην αναλαμβάνουν το βάρος οι φορολογούμενοι και οι μέτοχοι.

http://www.capital.gr/News.asp?id=892733

No comments: