21.1.10

Ανησυχία για τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

Στα 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των καταθέσεων που έχει φύγει από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο τετράμηνο, λόγω κυρίως των χαμηλών επιτοκίων, αλλά και των ανησυχιών των καταθετών για το ενδεχόμενο «πόθεν έσχες», το οποίο έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδόν 2 δισ. ευρώ έφυγαν τον τελευταίο μήνα από τις προθεσμιακές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ στο σύνολο των καταθέσεων η μείωση είναι 1 δισ. ευρώ. Στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, η πτώση πλησιάζει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Το σύνολο της ρευστότητας που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο σε 193,3 δισ.
ευρώ, υποχωρώντας κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να πέφτει στο 6,6% από 11,3% στο τέλος του γ΄τριμήνου και 19% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η υποχώρηση των καταθέσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, στις ανησυχίες που υπάρχουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους φόβους για το ενδεχόμενο επιβολής «πόθεν έσχες», ενδεχόμενο το οποίο έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση.

Από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο του 2009, οι απώλειες υπολογίζονται στα 6,5 δισ. ευρώ περίπου.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: