18.1.10

Μήπως ήρθε η ώρα για τα ανταλλάγματα;

Όμως, η στήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την πειθώ του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η Ιστορία διδάσκει ότι θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες, και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι από τα ανταλλάγματα που θα δώσουμε.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου είχε κάνει μια σύντομη αναφορά σε αυτό το θέμα πριν από αρκετό καιρό, συνδέοντας την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση με τα εθνικά συμφέροντα.
Πολλοί απόρησαν εκείνη την περίοδο, ενώ μερικοί άλλοι το θεώρησαν πολιτική υπερβολή ή πολιτικό ελιγμό. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε εκείνο το επιχείρημα, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει βάση. Ακόμα και αν δεν δημοσιοποιηθούν ποτέ, η χώρα είναι πολύ πιθανόν να δώσει ανταλλάγματα για τη στήριξη που επιθυμεί να έχει, κυρίως από τη Γερμανία αλλά και από τις άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν πως ανάλογο αλισβερίσι έγινε το 1998 για την είσοδο της δραχμής στον Ευρωπαϊκό Σύστημα των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) και τι ανταλλάγματα τελικά δόθηκαν;
Κατά σύμπτωση, συντηρητική κυβέρνηση υπήρχε τότε στη Γερμανία, συντηρητική υπάρχει και σήμερα.
Αναμφίβολα, το παζάρι για τα ανταλλάγματα είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που δεν σηκώνει ούτε διαρροές ούτε τίποτε τέτοιο και γι’ αυτό θα κλείσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Το αν τα ανταλλάγματα είναι απλώς οικονομικής φύσεως, π.χ. αγορές στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία, το θέμα του ΟΤΕ κτλ, ή αν θα επεκταθούν και σε άλλα εθνικά ζητήματα π.χ. Σκοπιανό, Τουρκικό, Κυπριακό κτλ είναι δύσκολο να πει κανείς. Θα ήταν όμως απίθανο η στήριξη που ζητάμε για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τη λύση της πολιορκίας των αγορών να μας δοθεί χωρίς ανταλλάγματα.

Dr. Money

___________
Δεν είναι ο μόνος που το λέει, δεν είναι ο μόνος που το γράφει.
Έχω γράψει "καλύτερα να μην ζητήσουν την Ακρόπολη.." γιατί θα πρέπει να τους τη δώσουμε...

No comments: