5.6.10

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Ρουμπινί

«Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες απώλειες», δηλώνει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι σε συνέντευξή του στην «Tribune de Geneve».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Ο κ. Ρουμπινί εκτιμά ακόμη ότι «το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος μεταθέτει απλώς το πρόβλημα», καθώς, όπως λέει, «όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα από τους φόρους».

Κατά τον ίδιο, «η Ευρώπη πρέπει επίσης να αφήσει το ευρώ να διολισθήσει έως την ισοτιμία 1:1 με το δολλάριο, για να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Δηλώνει, τέλος, ότι στην ευρωζώνη, περισσότερο από τον πληθωρισμό, η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον αποπληθωρισμό: κρίση, στη συνέχεια ελαφρά ανάκαμψη, που ακολουθείται από μία νέα ύφεση, που οφείλεται στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

________________________________

Ο Ρουμπίνης είναι απολαυστικός στις αναλύσεις του και απόλυτα λογικός: όπως ακριβώς τα γράφει είναι!

Θέλω όμως να τον ρωτήσω: 1:1 ή 0.8:1 για το ευρώ; Τι τιμή-στόχο δίνει;

1 comment:

ciaoant1 said...

Δες και αυτό:
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/06/blog-post_7396.html

Ειδικά δες και αυτό το λινκ που δίνεται στο παραπάνω άρθρο:
http://baselinescenario.com/2010/06/04/french-connection-the-eurozone-crisis-worsens-sharply/