6.6.10

«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα

Στα 700 εκατ. ευρώ ανέρχεται η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στον τομέα των εσόδων, εξέλιξη που όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιθανόν να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 8% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί το γεγονός της μη επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, η τρύπα του προϋπολογισμού φθάνει στο 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, οι δαπάνες, στο ίδιο διάστημα, παρουσιάζουν σημαντική μείωση, σχεδόν διπλάσια του στόχου που έχει τεθεί από την κυβέρνηση συνεπεία των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Ο προϋπολογισμός και γενικότερα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα στην περίπτωση που τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να αυξάνονται με χαμηλούς ρυθμούς. Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το 2009 θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φόρων εισοδήματος, αλλά και του ΦΠΑ παρά την αύξηση των συντελεστών στο 23% από 19% που ήταν πέρυσι. Το οικονομικό επιτελείο, όσο πλησιάζει το τέλος του πρώτου εξαμήνου ανησυχεί για την αρνητική πορεία των δημοσίων εσόδων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που σχετίζονται με την καθυστέρηση είσπραξης εσόδων αλλά και των λανθασμένων υπολογισμών. Ειδικότερα:

1. Η χαμηλή κερδοφορία το 2009 από αρκετές επιχειρήσεις οδηγεί στη μείωση του φόρου του εισοδήματος που καταβάλλεται αυτό το διάστημα. Ο φόρος νομικών προσώπων είναι συρρικνωμένος σημαντικά από το περυσινό έτος, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι απώλειες πιθανόν να φθάσουν στο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 85% των επιχειρήσεων που υπέβαλαν δήλωση στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης παρουσίασαν ζημιές. Συγκεκριμένα, από τις 3.000 δηλώσεις Ανωνύμων Εταιρειών που κατατέθηκαν, οι 2.500 ήταν ζημιογόνες.

2. Επιφυλάξεις διατυπώνονται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα εισπραχθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (του 2009) μέχρι το τέλος του έτους.

3. Τα θετικά μηνύματα τον προηγούμενο μήνα στο σκέλος του ΦΠΑ είναι άγνωστο εάν θα συνεχισθούν. Το «κίνημα των αποδείξεων» λειτούργησε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, όμως η συνέχειά του βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Και αυτό διότι, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν συλλέξει ήδη τις απαιτούμενες αποδείξεις. Ταυτόχρονα, η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών θα οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκτασιν στη μείωση των εσόδων από ΦΠΑ.

4. Μπορεί το δημοσιονομικό όφελος να είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη μείωση των επιδομάτων και των δώρων στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, ωστόσο, στον τομέα των εσόδων θα δημιουργηθεί τρύπα περίπου ενός δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/06/2010_403418

No comments: