17.1.11

Συσφίγγουν τις σχέσεις Ελλάδα- Ισραήλ

Η παραδοσιακή σχέση που συνδέει την Ελλάδα και το Ισραήλ καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ντίνου Βρεττού με τον Αν. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη σημασία της επικείμενης επίσκεψης Αμερικανών και Ευρωπαίων Εβραϊκής καταγωγής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου, χαιρέτησαν την πρόσφατη υπογραφή μνημονίων και διμερών συμφωνιών στους τομείς Εναέριων Υπηρεσιών, Τουρισμού και Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση και των δύο πλευρών για επέκτασή τους και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία και η διαχείριση υδάτινων πόρων με τη δημιουργία εργοστασίων αφαλάτωσης.
Ο κ. Βρεττός ευχαρίστησε τον κ. Λίμπερμαν για την έμπρακτη υποστήριξή του στο θεσμικό ρόλο των Κοινοβουλίων και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ανταλλαγών επισκέψεων των μελών των δύο Κοινοβουλίων στο μέλλον. Τόνισε ότι η σχέση μας με το Ισραήλ δεν είναι ευκαιριακή και δεν συναρτάται από τις σχέσεις του Ισραήλ με κοινούς μας γείτονες ( Τουρκία ) και ότι η Ελλάδα λόγω των άριστων σχέσεών της με τον Αραβικό κόσμο μπορεί να προωθήσει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Τέλος ο κ. Βρεττός ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία Ελλήνων Βουλευτών συστάθηκε το τριμερές φόρουμ στα πλαίσια της υποεπιτροπής για το Μεσανατολικό το οποίο λειτουργεί ακόμη με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο κ. Λίμπερμαν κάλεσε τον κ. Βρεττό να επισκεφθεί την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κοινοβουλίου του Ισραήλ.

ρεπορτερ

No comments: