18.2.11

«Πιο κοντά» στον μηχανισμό διάσωσης η Πορτογαλία

Εντείνονται οι ανησυχίες για την ικανότητα της Πορτογαλίας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, με τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να εκτιμούν πλέον ότι η Λισαβόνα θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης έως τον Απρίλιο.
«Η Πορτογαλία πνίγεται. Δεν θα κρατήσει πέρα από τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε στο Reuters πηγή της Ευρωζώνης. «Οι αγορές το είχαν ήδη αντιληφθεί, αλλά τώρα το κατάλαβαν και οι υπουργοί Οικονομικών», συμπλήρωσε.
Η ΕΕ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας, ωστόσο η χρήση του εξαρτάται από το αν ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ . Η Λισαβόνα συνεχίζει πάντως να αντιστέκεται σθεναρά σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.
Η πορτογαλική εφημερίδα «Jornal de Negocios» ανέφερε χθες -χωρίς να επικαλείται πηγές- ότι η Γερμανία πιέζει την Πορτογαλία να προσφύγει άμεσα σε οικονομική βοήθεια, προτού αποφασιστούν αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Από την πλευρά της, η Λισαβόνα κάλεσε την Ευρώπη να λάβει μέτρα, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στο να δοθεί μία συλλογική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα πλήξει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και όλες τις χώρες - μέλη της Ε.Ε.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ο υπουργός Προεδρίας της χώρας, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος και επικαλέστηκε τις προσπάθειες της χώρας του να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ως ένδειξη της βούλησης της Λισαβόνας να εξέλθει από τη σημερινή «καταιγίδα».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1935500

No comments: