30.1.12

Κολλημένη στις... τράπεζες η αγορά

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι η μονόπλευρη άνοδος που ξεκίνησε από τις 11 τρέχοντος δεν πρόκειται να διαχυθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και τα χαρτοφυλάκια “αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης” που μπορεί να έβγαλαν αρκετά εκατομμύρια σε ελάχιστες συνεδριάσεις, δεν είναι διατεθειμένα να βάλουν μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους σε άλλος μη Τραπεζικούς τίτλους και σε επενδύσεις “μεσοπρόθεσμης πνοής”.

Ακόμα και οι ανακοινώσεις για μεταφορά μέρους του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ δεν “συγκίνησε” τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, αλλά από την άλλη επιβεβαίωσε ότι η Αγορά διαθέτει μηδενικά επενδυτικά αντανακλαστικά και βέβαια έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί σαν προεξοφλητικός επενδυτικός οργανισμός

Ασαφές το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης λόγω του PSI, λέει η Alpha Bank. Δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης εκτιμά η Eurobank

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank επέβαλλαν με κοινή τους απόφαση Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΧΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χρηματιστηριακές αρχές θα ξεκινήσουν έρευνα στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις δυο Τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο μετοχές πήγαιναν χέρι – χέρι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφοντας περίπου ισόποσες θετικές αποδόσεις, ενώ και σήμερα και στα υψηλά ημέρας, η Alpha Bank έφθασε να κερδίζει έως και 16,24% και η Eurobank έως και 14,59%. Όμως ακριβώς εκεί “έδρασαν” εκ νέου τα “διορατικά χαρτοφυλάκια αυξημένου feeling” που κατάλαβαν ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει και η εικόνα άλλαξε άρδην (!)

Έτσι όταν οι αρχές του Χ.Α. αποφάσισαν την αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών, η Alpha Bank κατέγραφε κέρδη 9,4%, όμως ο τίτλος της Eurobank είχε γυρίσει σε απώλειες 0,25%, λες και ήθελε να δείξει ότι κάτι μπορεί να συμβεί στην συμφωνημένη σχέση ανταλλαγής (7 προς 5) (!)

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, οι σχετικοί εγκλωβισμοί από όσους ακολούθησαν την ανοδική “ουρά” και τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας και η εντυπωσιακή αλλαγή στην σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών που πλησίασε το 1 προς 2 (!)

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 764,13 μονάδες (+2,48%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 437,56 (+10,31%), η Εθνική μέχρι τα 2,55 ευρώ (+9,44%), η Πειραιώς μέχρι τα 0,57 ευρώ (+14%) και το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 0,72 ευρώ (+9,09%).

Απόλυτα συγκρατημένοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, συστήνουν απόλυτη επιφυλακτικότητα τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τις έως και υπερβολικές αποδόσεις που καταγράφουν οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι, καθώς και τις σημαντικές στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο ταμπλώ, ακόμα και μέσα σε τίτλους του 20αρη.

Μάλιστα η σημερινή εικόνα θα ήταν χειρότερη για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν αποφάσιζε ο τίτλος της Coca-Cola, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις να αναλάβει σήμερα κάποιες θετικές πρωτοβουλίες.

Από την άλλη όσοι επιμένουν στην Τραπεζοκεντρική άνοδο, δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου είναι “επί θύραις” και παραμένει “άγνωστος χ” οι τιμές που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις αυτές. Η συμπίεση του χρόνου της διόρθωσης καθώς και η συμπεριφορά των Τραπεζικών τίτλων είναι το κλειδί για την συνέχιση της ανοδικής τάσης καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται μονομερώς να επικεντρώνεται στις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/677650/ArticleMarketComment.aspx

No comments: