27.1.12

Η Ευρώπη το παραδέχεται: Τα πακέτα διάσωσης απέτυχαν

Καταρρέει στην Ευρωζώνη η ψευδαίσθηση ότι τα πακέτα διάσωσης βοηθούν πραγματικά τις χώρες της καταχρεωμένης περιφέρειας. Η Ελλάδα θα χρειάζεται βοήθεια για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν, για περισσότερα από 10 χρόνια ακόμα, παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, μιλώντας στην Handelsblatt, την ώρα που οι Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι και το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ό,τι έως τώρα πιστευόταν.

Την ίδια στιγμή, και η Πορτογαλία χάνει τη μάχη της απέναντι στο χρέος. Σύμφωνα με μελέτη γερμανικού ινστιτούτου, θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, επιβάλλοντας haircut 50% στα ομόλογα. Όμως, ακόμα και με μια τέτοια κίνηση, πιστεύεται ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης, όπως ακριβώς συνέβη και στην ελληνική περίπτωση.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σήμερα εκεί όπου βρισκόταν η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, λένε διεθνείς παρατηρητές.

Η μελέτη του Kiel Institute για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 11% του ΑΕΠ της το χρόνο, για να αποφύγει να χάσει τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους. Και αυτό, ακόμα και εάν εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 2% ετησίως. Όμως, όπως προειδοποιεί ο David Bencek, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, καμία χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 5% για καιρό.

Η απόδοση του πορτογαλικού πενταετούς ομολόγου άγγιξε το ρεκόρ του 18,9% την Πέμπτη, καθώς η αγορά φοβάται ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και την τρόικα.

Όπως εξηγεί ο Antonio Saraiva, επικεφαλής των Πορτογάλων βιομηχάνων, το πρώτο πακέτο διάσωσης των 78 δισ. ευρώ δεν έλαβε υπόψη του τις τεράστιες υποχρεώσεις των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες αδυνατούν πλέον να δανειστούν από τις διεθνείς χρηματαγορές.

«Λείπουν 30 δισ. ευρώ. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε με την τρόικα ένα συνδυασμό από περισσότερα κεφάλαια και πιο μακροπρόθεσμη λήξη», είπε στο Reuters.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho, διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα. Όμως, η σκληρή λιτότητα οδηγεί την Πορτογαλία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδα. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,7% φέτος, σύμφωνα με τη Citigroup.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=106576

No comments: