31.1.12

Αυστριακοί ακροδεξιοί: «Εμείς είμαστε οι νέοι Εβραίοι» !

Σάλο προκάλεσε ο ηγέτης του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας» της Αυστρίας, Χανς-Κρίστιναν Στράσε, διάδοχος του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, τολμώντας να συγκρίνει τους δήθεν «καταδιωκόμενους» ομοϊδεάτες του με τα εκατομμύρια θύματα του εβραΐκού Ολοκαυτώματος από τους ναζιστές.


«Εμείς είμαστε οι νέοι Εβραίοι!» τόλμησε να πει ο 42χρονος πολιτικός, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις δημοκρατικών Αυστριακών έξω από μέγαρο όπου διεξήχθη χοροεσπερίδα στη Βιέννη, οργανωμένη από ακροδεξιές οργανώσεις νεολαίας την περασμένη Παρασκευή συμπίπτοντας, δήθεν τυχαία, με την παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το σχόλιο, το οποίο έγινε με περίπου 2.500 πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά της εκδήλωσης, καταδίκασαν όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, ενώ οι οργανώσεις των αυστριακών εβραίων ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν εισαγγελική παρέμβαση.

Την σχετική δήλωση δημοσιοποίησε η εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ρεπόρτερ της οποίας υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας συνομιλίας του Στράσε με νεαρούς που συμμετείχαν στη χοροεσπερίδα. «Η συνομιλία μεταφέρθηκε διαστρεβλωμένη από την εφημερίδα. Ουδέποτε ο πρόεδρος θέλησε να υποβαθμίσει τα δεινά όσα υπέφεραν οι εβραίοι, αντιθέτως οι επιθέσεις των διαδηλωτών εναντίον των συμμετεχόντων, του θύμισαν τρομακτικές στιγμές από την καταστροφική περίοδο των ναζιστών» ανακοίνωσε το Κόμμα της Ελευθερίας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Το εν λόγω κόμμα έλαβε ποσοστό 17,5% στις βουλευτικές εκλογές του 2008. Ο Χανς-Κρίστιναν Στράσε εθεωρείτο άλλοτε «πρωτοπαλίκαρο» του μακαρίτη Χάιντερ, με τον οποίον αργότερα ήρθε σε σύγκρουση, με αποτέλεσμα ο Χάιντερ να εγκαταλείψει το κόμμα στον Στράσε και να ιδρύσει δικό του κόμμα. 
 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=441044&h1=true

No comments: