31.1.12

Ικανοποίηση της ΕΚΤ για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Ο Μάριο Ντράγκι χαιρετίζει την υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε ικανοποίηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για την υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου από τις 25 ευρωπαϊκές χώρες, κρίνοντας ότι αυτό θα «ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη».
Η συνθήκη αυτή που ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι «ένα πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση», δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.
Εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχία, οι ευρωπαϊκές χώρες δέχτηκαν χθες να εντάξουν στις νομοθεσίες τους έναν «χρυσό κανόνα» για επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και την επιβολή σχεδόν αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση παρεκτροπής των δημοσίων ελλειμμάτων, όπως απαιτούσε η Γερμανία με αντάλλαγμα τη χρηματοπιστωτική της αλληλεγγύη.
Η συνθήκη αυτή «θα ενισχύσει αναμφίβολα την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν ότι η συνθήκη θα ενθαρρύνει το νομισματικό ινστιτούτο να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να βοηθήσει τις εύθραυστες χώρες της νομισματικής Ένωσης απέναντι στην κρίση χρέους. Ο Ντράγκι είχε δείξει μια διάθεση προς την κατεύθυνση αυτή.
«Χαιρετίζουμε επίσης την έναρξη της ισχύος τον Ιούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου μόνιμης διάσωσης της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Το πολύ ευαίσθητο θέμα της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου θα εξεταστεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής των 27 στις αρχές Μαρτίου. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις για αύξηση των πόρων του Ταμείου από 500 σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/01/2012_425162

No comments: