31.1.12

Προτάσεις για μείωση ΦΠΑ και φορολογίας επιχειρήσεων

Με όλες τις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων συνεχίζεται ο διάλογος για τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος μεταξύ των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα και αύριο οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να εξετασθούν οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι φορείς και οι μελέτες των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα στηριχτεί στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ. Το ένα πόρισμα αφορά στη φορολογική πολιτική και το άλλο τη φορολογική διοίκηση.

Ο επικεφαλής της ομάδας για τη φορολογική διοίκηση είναι Χιλιανός και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η Χιλή κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα του φορολογικού της συστήματος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ επί τάπητος βρίσκονται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων προβλέπουν:
Μείωση του βασικού συντελεστή στο 21% από 23% και του μεσαίου στο 11% από 13% και διατήρηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά και είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μείωση στο 20% από 23% του βασικού συντελεστή και στο 10% από 13% του μεσαίου με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% - 19%, πρόταση η οποία δεν βρίσκει υποστηρικτές στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα προκαλούσε κύμα ανατιμήσεων στα είδη διατροφής.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%, κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%, υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Για την υλοποίηση του σχεδίου αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, καθώς η απώλεια εσόδων του Δημοσίου θα ξεπεράσει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 1,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο απόδοσης του ΦΠΑ και περιορισμό ή και κατάργηση των δεκάδων εξαιρέσεων και απαλλαγών που ισχύουν σήμερα από το φόρο.
Παράλληλα με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο τραπέζι των συζητήσεων, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, βρίσκονται και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Επανεκκίνηση
Ο στόχος είναι η ελάφρυνση των εισοδημάτων και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων προβλέπει μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του ανώτατου συντελεστή στο 40% από 45% που είναι σήμερα και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%. Για τις επιχειρήσεις η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% από 20% που είναι σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η όποια φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικας, η οποία αναγνωρίζει ότι η αυξημένη φορολογία επιτείνει την ύφεση αλλά θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Επίσης δρομολογείται εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» μέσω της καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογούμενων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112811210

________________________________________

οι εισπράξεις ΦΠΑ του φετινού Ιανουαρίου, σε σχέση με τις δηλώσεις που κατατέθηκαν, στη καλύτερη περίπτωση θα αντιστοιχούν στο 25%...

No comments: