19.4.12

Η διαφθορά έχει ένα πατέρα, τον εκάστοτε αρχηγό

Πυροβολώντας τον Άκη, ας μην ξεχνάμε τους αρχιμουσικούς, τους ενορχηστρωτές και το συνθέτη. Το 1996 είχα την τύχη και την τιμή να εκλεγώ ανάμεσα στους πρώτους 6-7 βουλευτές σε αριθμό ψήφων σε όλη την Ελλάδα. Λίγο αργότερα, ζήτησα συνάντηση από τον τότε πρωθυπουργό Κωσταντίνο Σημίτη. Με δέχτηκε με το γνωστό του «υπέροχο» χαμόγελο, αναμένοντας να του υποβάλλω αιτήματα υπουργοποίησης, κλπ. Τον ξάφνιασα όταν του είπα ότι ο λόγος που ζήτησα τη συνάντηση είναι, για να του επισημάνω ότι γίνετε πάρτι διαφθοράς και παρασυναλλαγών με το δημόσιο χρήμα. Και ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα  θεσμικά μέτρα αποτροπής, που θα ήθελα και να του προτείνω.
Γράφει ο Θόδωρος Κατσανέβας
Εκείνος αναψοκοκκίνισε, σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να μου φωνάζει ότι είναι ντροπή  να του λέω αυτά για τα οποία μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας. Και ότι αν έχω συγκεκριμένα στοιχεία να του τα δώσω, ή να τα στείλω στον Εισαγγελέα. Ήταν τέτοια η οξύτητα της αντίδρασής του, που με οδήγησε σε ανάλογη έκρηξη. Σηκώθηκα και εγώ όρθιος και του είπα ότι η δική μου υποχρέωση ως εκλεγμένου βουλευτή είναι, να επισημάνω τέτοια φαινόμενα και να υποβάλλω προτάσεις για τη θεσμική τους αντιμετώπιση. Και ότι δε ζήτησα να δω τον πρωθυπουργό για να κάνω το ρουφιάνο και να αραδιάζω ονόματα, για τα οποία όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν αν μη τι άλλο αποχρώσες ενδείξεις ή και αποδείξεις διαφθοράς.
Όταν με πάμπολλες από τότε και μετά ομιλίες μου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, με άρθρα σε εφημερίδες, με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις στηλίτευα επανειλημμένα το θέμα της διαφθοράς, γινόμουν βορά φοβερών κατευθυνόμενων επιθέσεων και λοιδοριών. Θυμάμαι, όταν  κάποτε ήμουνα καλωδιωμένος σε στούντιο μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού για να μιλήσω με την Έλη Στάη για  τη διαφθορά και συναφή θέματα, κόπηκα στην κυριολεξία στον αέρα ! Είχαν  φροντίσει γι’ αυτό από του Μάξιμου. Πολύ γνωστός και καλός δημοσιογράφος που και σήμερα εκπέμπει σε πρωινή ζώνη, απολύθηκε όταν τόλμησε να με παρουσιάσει σε εκπομπή του σερβίροντάς μου «πικρή σοκολάτα». Όταν ακόμα και μέσα στη Βουλή αναφερόμουν στο θέμα της διαφθοράς, δεχόμουν μύριους όσους κεραυνούς και λοιδορίες από  έντυπα και εντεταλμένους κονδυλοφόρους. Γιατί άραγε; Γιατί όπως είχα χρέος ως βουλευτής επί σειρά ετών, κατήγγειλα κάτι που αποτελούσε κοινό μυστικό για το οποίο οι πάντες μας εγκαλούν  όλους ως δημόσια πρόσωπα. Εγκαλώντας όλους και λοιδορώντας όσους αντιστέκονται, το σύστημα βολεύεται. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Και η διαφθορά, η κακοδιαχείρηση, η κακοδιοίκηση, η αναξιοκρατία θριαμβεύουν.
Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου στη Βουλή και στα ΜΜΕ, όσα μου επέτρεπαν να το κάνω βέβαια, αναφέρθηκα  στις κατά διαστήματα εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), όπου η χώρα μας, κατρακυλάει συνεχώς σε επίπεδα κάτω και απ’ απ΄αυτά  της Μποτσουάνα. Όπως ανέφερα, μεταξύ άλλων τότε, η διαφθορά υποσκάπτει τα θεμέλια της  κοινωνίας, αφού ανατρέπει κάθε έννοια ηθικών αξιών, αξιοσύνης, υγιούς προσπάθειας και αξιοκρατίας. Επί πλέον, αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό για την οικονομική ανάπτυξη, αφού αποτρέπει τις επενδύσεις, μειώνει κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητα με οδυνηρές συνέπειες για την ανεργία. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να αρκεστούμε στον εξορκισμό της, αλλά οφείλουμε να προωθήσουμε τα κατάλληλα μέτρα τους θεσμούς διαφάνειας, ελέγχων και αυστηρών κυρώσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Μέτρα τα οποία θεσμοθέτησα αποτελεσματικά στον ΟΑΕΔ και στο  ΙΚΑ, με βάση τα οποία αργότερα ο Μιλτάδης Έβερτ δημιούργησε του Ελεγκτές Δημόσιας διοίκησης. Έναν εξαίρετος θεσμό που στην πορεία απαξιώθηκε αφού δε βόλευε το πάρτι της διαφθοράς.
Όλα αυτά που σήμερα βγαίνουν στη φόρα, με τον Άκη Τζοχατζόπουλο ( ο οποίος στον πριν το 1996 βίο του ήταν άλλος), και τα πολλά κατά καιρούς κρούσματα πολύχρωμης και υπερκομματικής διαφθοράς, είναι και ήταν γνωστά. Ο κόσμος το είχε τούμπανο, και κάποιοι  κρυφό καμάρι. Για να παραφράσουμε και τη γνωστή Παγκάλειο ρήση, αυτοί οι κάποιοι, μαζί με τους μεσάζοντες της διαφθοράς, « μαζί τα φάγανε».
Ένας ολόκληρος εσμός κυβερνητικών παραγόντων, εκδοτών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, παρατρεχάμενων χόρευε στο χορό της παρασυναλλαγής.  Και αυτοί που έπρεπε να βάλουν φρένο στην παρακμή, σφύριζαν αδιάφορα, αν δε συμμετείχαν. Ποιοι ήταν αυτοί ; Ας μην πάμε μακριά και ψάχνουμε για υπεράκτιες συνωμοσίες. Ήταν η πολιτική ηγεσία, η κορυφή των κυβερνήσεων, σε αγαστή συνεργασία με τα μεγαλοσυμφέροντα. Τα οποία χωρίς να απαλλάσσονται των ευθυνών, τουλάχιστον έχουν τη δικαιολογία ότι αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Ας μη γελιόμαστε. Από το κεφάλι βρομάει το ψάρι. Και σήμερα αν πυροβολούν τον πιανίστα, τον Άκη, καλά θα κάνουν να μην ξεχνούν τους  αρχιμουσικούς. τους ενορχηστρωτές και το συνθέτη. Όπως η νίκη, έτσι και ή ήττα δεν είναι ορφανή. Η διαφθορά έχει έναν πατέρα, τον εκάστοτε αρχηγό. Ο αρχηγός είτε γνωρίζει για το πάρτι και πρέπει να λογοδοτήσει γι’αυτό. Αν δε γνωρίζει, ή δε θέλει να γνωρίζει, και πάλι πρέπει να λογοδοτήσει  γι’ αυτό.
photo: enet.gr
http://freepen.gr/epikairotita/3531/

____________________________________________

ψέμματα είναι όσα λέει ο Κατσανέβας, "ο όνειδος της οικογένειας"
πέσαμε από τα σύννεφα με αυτό που βρήκε τον Άκη

 

5 comments:

Κυριάκος said...

Ως γνωστό για όλα φταίει ο Σημίτης. Το γεγονός πως ο Άκης ήταν πανίσχυρος μέσα στο κόμμα και δε βγήκε αρχηγός για μια χούφτα ψήφους προφανώς είναι άσχετο με την ασυλία που είχε. Ο αρχηγός φταίει, όχι το μισό κόμμα που ήταν δικό του. Ως γνωστό οι αρχηγοί κάνουν ότι γουστάρουν στα κόμματα και οι βαρόνοι κάθονται σούζα. Όταν διαβάζω τέτοιες μαλακίες μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

geokalp said...

από τα όσα μου έχουν μεταφέρει σχετικά με τα μαύρα ταμεία των κομμάτων, αλλά δεν έχω αποδείξεις, στα οποία έχει πάει χρήματα μέχρι και ο γνωστός Νίκος Δήμου, ίσως έχει εκείνος αποδείξεις

το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε ένα μικτό σύστημα παραλαβής μιζών
α. το συνηθέστερο ήταν όποιος έβαζε υπογραφή να έπαιρνε το 1/3 (οι υπογράφοντες συνολικά το 1/3), 1/3 το κόμμα και 1/3 η τοπική κλαδική του υπογράφοντα
β. ο αρχηγός, πχ Ανδρέας, έβγαινε από τη Νταουνινγκ Στρητ και έλεγε ότι "θα το χειριστεί μόνος του", F16

στη ΝΔ τα πράγματα ήταν λιγότερο δημοκρατικά
ο αρχηγός, πχ δράκουλας, έπαιρνε σχεδόν όλο το ποσό και το μοιράζε με το κόμμα για όλες τις υπογραφές

σημαντικότατο ρόλο έπαιζαν οι ταμίες των κομμάτων, οι οποιοι ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον αρχηγό: Σημαιοφορίδης, Παναγιωτακόπουλος
ίσως να ήταν για κάποιο διάστημα και ο Άκης στα 80ς

τη τελευταία δεκαετία πρέπει να είχε κάποια σχέση το ΙΚΑ καθώς τόσο ο Βαρθολομαίος της ΝΔ όσο και τώρα ο Σπυρόπουλος του ΠΑΣΟΚ πέρασαν από διοικητές του

πάντοτε υπήρχαν και οι σταθεροί χρηματοδότες, πχ ο Σωκράτης, που προφανώς έδινε και στους δύο, ή οι εφοπλιστές του Λονδίνου στη ΝΔ

άμοιρα δεν είναι ούτε τα μικρά κόμμα, πχ Πολ.Αν. με την ομάδα επιχειρηματιών, το ΚΚΕ με τα αδιαφανή κουπόνια

Κυριάκος said...

Καμία αντίρρηση σε όλα αυτά που λες και επειδή δε μου φαίνονται καθόλου παράξενα δεν τα αμφισβητώ. Ο Σημίτης πιθανότατα όχι μόνο ήξερε αλλά ήταν και μέσα στα κόλπα όπως όλοι τους. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να μιλήσει ο Σημίτης αλλά να διαλυθεί αυτό το διεφθαρμένο σύστημα. Όλα αυτά τα άρθρα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες και ζητάνε από τον Σημίτη να μιλήσει είναι μια προφανής προσπάθεια να χρεώσουν σ' αυτόν όλη τη σαπίλα του νεοοθωμανικού συστήματος που μας έχει κάτσει στο σβέρκο 200 χρόνια τώρα. Γιαυτό μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, κείμενα σαν αυτό του Κατσανέβα ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Ο Σημίτης έχει συκοφαντηθεί όσο λίγοι από κάτι κοπρίτες παλαιοπασόκους που έτρωγαν με δέκα μασέλες. Αρκετά.

geokalp said...

ο Κατσανέβας λέει για την εποχή του, είναι βέβαιο πως τέτοια συνέβαιναν μέχρι και το Μνημόνιο Ι

ο Σημίτης ήταν περίεργη κατάσταση, είναι πιθανό να έκανε τόσα και άλλα και άλλα τόσα, μπορεί και τίποτα
είναι όμως βέβαιο ότι τα έκαναν ακόμα και αυτοί που ήταν στο διπλανό γραφείο του, Τσουκάτος, Νεονάκης

Κυριάκος said...

Δύο απόψεις για την υπόθεση Άκη που είναι πολύ πιο εύστοχες από του κάθε Κατσανέβα

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_20/04/2012_438500

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_116_20/04/2012_479482

Το ζήτημα δεν είναι ο Σημίτης αλλά η ενδημική διαφθορά και η αντιμετώπισή της. Αυτοί που μιλούν για τον Σημίτη και τις ευθύνες του αγνοούν ή αποκρύπτουν το γεγονός πως ο Άκης ήταν ένας πανίσχυρος και λαοφιλής πολιτικός με τεράστιο κομματικό μηχανισμό και ισχυρότατο έρεισμα στο "αριστερό" κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας ολόκληρης. Δεν ήξεραν όλοι αυτοί τι κουμάσι ήταν; Αστεία πράγματα. Γιατί τον έκαναν εικόνισμα; Γιατί μαζί τα φάγαμε και δεν μας έφταιγε κανένας Σημίτης γιαυτό.