28.4.12

Παπαδήμος: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”».

«Αν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε. «Και αν οι ΜμΕ θέλουν τραπεζικές πιστώσεις, πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας. Και τα δύο είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αν δεν συμβούν, τότε τράπεζες και επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε μια οικονομία που θα συρρικνώνεται, και δεν θα επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη ούτε την κερδοφορία τους».

Ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε ως καθοριστική προϋπόθεση στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάπτυξης την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως είπε, χθες έφτασαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το EFSF) 25 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το ποσό αυτό είναι το πρώτο ήμισυ των διαθέσιμων κεφαλαίων για το σκοπό αυτό. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χορήγησε βεβαίωση ότι δεσμεύεται να συμμετάσχει με τα κεφάλαια αυτά στην ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι τεχνικές πτυχές του πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας της κυβέρνησης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και την Τρόικα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=111304

No comments: