19.4.12

Η Bundesbank «τραβάει το αυτί» της Ισπανίας: Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να τη βοηθήσει

Η Ισπανία θα πρέπει να εκλάβει την άνοδο της αποδόσεων των ομολόγων της ως κίνητρο για να αντιμετωπίσει στην ρίζα του το πρόβλημα με το χρέος της και να μην περιμένει από την ΕΚΤ να την βοηθήσει αγοράζοντας τα ομόλογά της, είπε στο Reuters το μέλος της κεντρικής τράπεζας και επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.

Μιλώντας στο Reuters εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το άλμα στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει μονίμως να ανακοινώνουμε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού μιας χώρας ανέλθουν προσωρινά πάνω από το 6%», σημειώνοντας πως αυτό θα πρέπει να εκληφθεί «ως κίνητρο για τους αξιωματούχους της συγκεκριμένης χώρας να κάνουν την δουλειά τους και να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών ακολουθώντας το δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Ο Weidmann, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ από χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης να αρχίσει να σχεδιάζεται η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, είπε επίσης ότι κανένας αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δεν στηρίζει την αγορά ομολόγων συγκεκριμένης χώρας για να μειώσει τα επιτόκια.

Ορισμένοι επενδυτές ισχυρίζονται ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ισπανίας θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ωστόσο ο Weidmann είπε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα πρέπει να στρέφονται στην κεντρική τράπεζα για βοήθεια.

«Δεν είναι η δουλειά μας να παρέχουμε οικονομική βοήθεια προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»,
δήλωσε ο Weidmann. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που υπάρχει το ταμείο διάσωσης»
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=453691&h1=true

No comments: