19.4.12

WSJ: Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παραπαίει - Sarkozy carry trade

Το τολμηρό πρόγραμμα της Ευρώπης για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης, το οποίο προσφέρει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, χάνει τη δυναμική του, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε στις τράπεζες περίπου 1 τρισ. ευρώ μέσω δανείων τριών ετών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα επιτόκια (των ομολόγων) των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επιτόκια ενισχύονται και πάλι.

Ο κύριος λόγος: μετά από μήνες κατά τους οποίους τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για αγορά του δημόσιου χρέους, έχουν απομείνει ελάχιστα χρήματα στις τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας, εξηγούν οι αναλυτές.

Κάτι τέτοιο προσθέτει ανησυχίες, αναφέρει η WSJ, ότι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

"Τελικά η ρευστότητα που δόθηκε από την ΕΚΤ θα αναπτυχθεί πλήρως και σε εκείνο το σημείο οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει είτε να σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, αφαιρώντας τον μεγαλύτερο αγοραστή από την αγορά, είτε να πουλήσουν ομόλογα για να αντλήσουν κεφάλαια για τις δικές τους ανάγκες", δήλωσε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Alan Broughton.

Ο κύριος σκοπός του σχεδίου διάσωσης της ΕΚΤ ήταν να κρατηθούν οι ίδιες οι τράπεζες επαρκώς χρηματοδοτημένες. Έχουν δεκάδες δισ. ευρώ δικό τους χρέος, που φέτος είναι ληξιπρόθεσμο.

Από αυτήν την άποψη, τα δάνεια έχουν επιτύχει: έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ότι μια ευρωπαϊκή τράπεζα θα ξεμείνει ξαφνικά από χρήματα και θα γίνει ένα άλμπατρος γύρω από το λαιμό μιας αδύναμης χώρας, επισημαίνεται στο άρθρο της WSJ.

Ωστόσο, η επιχείρηση μακροχρόνιου δανεισμού στις τράπεζες της ΕΚΤ, τα LTRO, είχε έναν απώτερο στόχο: να δοθούν περισσότερα χρήματα στην ευρύτερη οικονομία και κυρίως να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνήσεις με προβλήματα δανεισμού.

Αυτή η ρευσότητα "σημαίνει ότι κάθε κράτος μπορεί να στραφεί στις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν ρευστότητα στη διάθεσή τους", είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, αφού ανακοινώθηκαν τα πρώτα LTRO.

Στους οικονομικούς κύκλους, η πρακτική του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ, προκειμένου να δανείσουν στις κυβερνήσεις τους, ονομάζεται "Sarkozy carry trade", αναφέρει το δημοσίευμα.

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, αποκάλεσε τα LTRO "αναμφισβήτητη επιτυχία". Οι τράπεζες, είπε, διευκολύνονται στη χρηματοδότησή τους και οι διεθνείς επενδυτές μπαίνουν σιγά-σιγά μέσα στο παιχνίδι.

"Σίγουρα, βλέπουμε πολλά σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης στο ευρώ", δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα δάνεια πρόσφεραν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια ανάσα ώστε να βάλουν τα δημόσια οικονομικά τους σε τάξη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές και οι αγορές ομολόγων παρουσίασαν, στο πρώτο τρίμηνο, σημάδια επιθυμίας για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν ενισχυθεί κατά 15% από την αρχή του έτους.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν, και αυτό δείχνει υποχώρηση του φόβου των επενδυτών με τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας να υποχωρούν από περίπου 7% τον περασμένο Νοέμβριο σε επίπεδο χαμηλότερο του 5% στις αρχές Μαρτίου.
Κάποιες βδομάδες αργότερα, αυτή η εμπιστοσύνη υποχώρησε.

Παρά τις ενέσεις ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη, στα θεμέλια της κρίσης χρέους ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς η Ισπανία και η Ιταλία πρέπει να χρηματοδοτούνται για να καλύψουν τα ελλείμματά τους.

Αν οι ξένοι αποστασιοποιηθούν και οι τοπικές τράπεζες ξεμείνουν από «καύσιμα», τότε και οι δύο χώρες θα βρεθούν πίσω, στην περίοδο όπου βρίσκονταν πριν ξεκινήσει η επιχείρηση με τα LTRO.
Όλο και περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν μήπως η πληθώρα δανείων της ΕΚΤ κατά κάποιον τρόπο είναι αντιπαραγωγική. Το φθηνό χρήμα έχει μειώσει τη βιασύνη με την οποία ορισμένες τράπεζες προχώρησαν σε εξυγίανση των ισολογισμών τους, τάση που ορισμένοι ανησυχούν ότι μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη.

Οι τράπεζες απαντούν ότι αυτό που ορισμένοι βλέπουν ως κωλυσιεργία είναι απλώς μια προσπάθειά τους να αποφύγουν μια χαοτική διαδικασία απομόχλευσης, που θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή οικονομία.

"Η αγορά αντιμετωπίζει τα LTRO ως πανάκεια", δήλωσε ο James Ferguson, επικεφαλής στρατηγικής στη Westhouse Securities του Λονδίνου. "Τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα από ό,τι θα ήταν αν δεν είχε συμβεί τίποτα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λύση", καταλήγει το άρθρο.

Πάντως, στη σημερινή κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων, η Μαδρίτη πέτυχε τον στόχο άντλησης 2,5 δισ. ευρώ. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/693658/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: