29.10.12

Οικονομία… τρίτου κόσμου η Βρετανία μέχρι το 2014

Η βρετανική οικονομία μπορεί μόλις να εξήλθε της ύφεσης, ανακοινώνοντας μάλιστα την ισχυρότερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της εδώ και πέντε χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με δυο βρετανούς δημοσιογράφους, μέχρι το 2014 η χώρα θα έχει… τριτοκοσμική οικονομία.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σε βιβλίο τους που τιτλοφορείται «Going South: Why Britain Will Have A Third World Economy by 2014», οι δημοσιογράφοι Larry Elliott και Dan Atkinson, υποστηρίζουν πως «η Βρετανία είναι μια υποαναπτυσσόμενη οικονομία, μια καταδυόμενη αντί για αναδυόμενη αγορά».

«Η δημόσια πολιτική της Βρετανίας [τα τελευταία 100 χρόνια] διεξάγεται ωσάν η οικονομία να είναι η Manchester United ή η Arsenal, όμως δεν είναι», αναφέρουν. «Το 2014 δεν θα σηματοδοτήσει μόνο τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά επίσης και έναν αιώνα από τότε που ήμασταν για τελευταία φορά ένας αδιαμφισβήτητος οικονομικός ηγέτης και μια υπερδύναμη», τονίζουν.

Οι Elliott και Atkinson δεν υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα πάρει τριτοκοσμικό status διότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε υπο-Σαχάρια επίπεδα, αλλά διότι «οι δημόσιες και εμπορικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν σωστά, ο μέσος άνθρωπος γίνεται φτωχότερος αντί για πλουσιότερος, η οικονομία είναι ‘εκτός φόρμας’ και η κυβέρνηση με την ευρύτερη έννοια είναι δυσλειτουργική».

Όπως σημειώνουν, η τελευταία φορά που η Βρετανία εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν το 1983. Εκτοτε εμφανίζει έλλειμμα, δανειζόμενη χρήματα από χώρες όπως η Κίνα και πουλώντας εμπορικά assets σε ξένους. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/735136/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: